Helyi közélet

2018.08.07. 15:37

Biztonságban a sínek fölött

Mátészalka - Nemcsak javítás és állagmegóvás vár a mátészalkai repülőhídra, hanem fejlesztés is.

Mátészalka - Nemcsak javítás és állagmegóvás vár a mátészalkai repülőhídra, hanem fejlesztés is.

Az idén kilencvenéves a repülőhíd – hivatalos nevén gyalogosforgalmi felüljáró –, amely Mátészalka belvárosát köti össze Újtelep városrésszel. A híd megérett a felújításra, a munkát ezért júniusban az acélszerkezet leemelésével megkezdte a MÁV Felépítménykarbantartó és Gépjavító Kft. (MÁV FKG). Az acélszerkezeti javítások és a korrózióvédelem után augusztus végére várható a visszaemelés.

A MátészalkaLeaks elnevezésű informális csoport a szűkebb régió ügyeit karolja fel, sok más mellett két éve foglalkozik a repülőhíd felújításával is.

Az egyetlen kapocs

– A hídon nagyon sokan közlekednek, hiszen ez lényegében az egyetlen kapocs a két városrész között, itt járnak át a közelben lévő két középiskola és az általános iskola tanulói. A környéken található több gyár is, amelyekben több ezren dolgoznak – válaszolta a híd jelentőségét firtató kérdésünkre Lintényi Levente.

– A közérdekű adatigényléseinkből kiderült, hogy az állagmegóváson, javításokon kívül nem várható komolyabb előrelépés a híddal kapcsolatban, ezért eljuttattuk javaslatainkat a vagyonke­zelő MÁV-hoz és a kivitelező MÁV FKG Kft.-hez. Gondot jelent, hogy a híd felső részét kazánlemez borítja, s már egy egyszerű esőzés esetén is csúszós, télen pedig balesetveszélyes – ez főként az idősebbek közlekedését nehezíti. Az elmúlt télen többen szenvedtek kisebb-nagyobb baleseteket – vázolta a problémát a MátészalkaLeaks közösségszervezője.

Javasolták, meghallgatták

– Javasoltuk, hogy a mostani karbantartás keretében cseréljék a burkolatot csúszásmentesre, s felvetettük, hogy ha lehetséges, a lépcsők szélét is lássák el ilyen szegélyekkel. A kérésünket meghallgatták: Nagy Zoltánné, a MÁV FKG építési főmérnöke arról tájékoztatott, hogy tekintettel az ügy fontosságára, a javaslatot továbbították a forrást biztosító beruházónak.

– Azt a választ kapták, hogy rendelkezésre áll a forrás a drágább technológia alkalmazására, ennek megfelelően módosították a megrendelést, így a felüljáró acél burkolatát kopásálló és csúszásmentes felülettel látják el. A munka előkészületeit a módosított megrendelés szerint már meg is kezdték – tájékoztatta lapunkat a fejleményekről Lintényi Levente.

HP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában