Helyi közélet

2018.08.19. 16:06

Kínzó fájdalommal járnak a gyulladt fogak

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A nagy melegben könnyebben belobban a gyulladt fog.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A nagy melegben könnyebben belobban a gyulladt fog.

A begyulladt fog állandó fájdalommal jár, a hideg és a forró ételek és italok fogyasztása során csak fokozódhat.

Ha nem javul, ki kell húzni

A foggyulladást többségében a foggyökérből kiinduló fertőzés idézi elő. A fog gyulladása akkor következik be, ha a fog elveszíti a fertőzésekkel szembeni védekezőképességét, ekkor a kórokozók és a baktériumok bejuthatnak a fog belsejébe, elszaporodnak és súlyos gyulladásos folyamatokat indítanak el.

A fájdalom önmagában is rossz, de emellett gennyel teli tályog is képződhet a gyulladás helyén – ennek megelőzése érdekében hívják fel a fogorvosok a figyelmet a problémára a weborvos.hu-n.Az első lépés a kezelésben: az érintett terület megtisztítása, a gyulladás csökkentése. Az enyhébb esetekben a gyógyszerek megfékezik a gyulladás továbbterjedését, a fájdalmat csillapítják, de sajnos, gyakorta el kell távolítani a gyulladt fogat.

A nagy melegre való tekintettel fokozottan figyelni kell a hűtésre – ajánlják a szakemberek. A krónikus gyulladásban lévő fogak belobbannak, könnyebben feldagad az ember arca.

Ne hagyják el a szűréseket!

Az egészségügyi portálon arról is írnak, hogy a fogszuvasodás továbbra is népbetegség, fontos lenne a rendszeres fogászati kontroll.

A helyes fogápolási rutinnal szinte minden korosztály tisztában van, de nem cserélik rendszeresen a fogkefét, nem használnak fogselymet, és a fogorvosi szűréseket is hanyagolják. Probléma, hogy a fogászati rendelőket akkor keresik fel, ha már gondjaik vannak.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában