Helyi közélet

2018.08.01. 09:12

Kórusmuzsika a nyírbátori templomban

Nyírbátor - Kiváló hazai és külföldi kórusok lépnek fel a Nyírbátori Zenei Napok soron következő programjain.

Nyírbátor - Kiváló hazai és külföldi kórusok lépnek fel a Nyírbátori Zenei Napok soron következő programjain.

Komolyzenei koncertekkel folytatódik a Bátori Nyár programsorozat: augusztus 18-án a református templomban rendezik meg a Visegrádi Négyek napját, amelyen Csehországot a Vox Iuvenalis vegyeskar, Szlovákiát a Technik Akademic vegyeskar, Lengyelországot a Puellae Orantes leánykar, hazánkat pedig a Cantemus Gyermekkar képviseli – a hangverseny 18 órakor kezdődik.

Kiemelkedő együttesek

Két nappal később, augusztus 20-án 19 órától a Kodály Filharmonikusok és a Kodály Kórus koncertjét hallgathatják meg a zenekedvelők ugyancsak a református templomban.

A cívisváros zenei életének meghatározó pillanata volt 1923. május 13-a, amikor a város filharmonikus zenekara (akkor még Debreceni MÁV Filharmonikus Zenekar néven) az első önálló koncertjét adta. Hamarosan az ország első számú nem budapesti szimfonikus együttesévé váltak, az azóta eltelt közel száz év alatt pedig az együttes nemzetközi hírnévre tett szert: számos alkalommal vendégszerepelt Franciaországban, Olaszországban, Németországban, Svájcban, Hollandiában, Belgiumban, Luxemburgban, Dél-Koreában és Marokkóban.

Az elmúlt évtizedekben a magyar karmesterek teljes élgárdája – Ferencsik János, Medveczky Ádám, Kovács János, Ligeti András, Vásáry Tamás, Kocsis Zoltán –, valamint több neves külföldi dirigens, köztük Kobajasi Kenicsiro is vezényelte a zenekart, amellyel Fischer Annie, Ránki Dezső, Kocsis Zoltán, Perényi Miklós, Jandó Jenő és Bogányi Gergely is dolgozott együtt.

Az 1955-ben Gulyás György által alapított Debreceni Kodály Kórus kezdetben a Zeneművészeti Szakiskola énekkaraként működött. Repertoárjuk rendkívül széles, a kíséret nélküli, a cappella művektől az európai zeneirodalom legjelentősebb oratorikus alkotásain át a legújabb kortárs énekkari kompozíciókig terjed. Számos hazai és külföldi zeneszerző kompozíciójának ősbemutatója, illetve első magyarországi megszólaltatása kapcsolható nevükhöz.

A két debreceni együttest összefogó intézmény, a Kodály Filharmónia olyan műsorpolitikát folytat, amely egyszerre nyit a közönség szélesebb rétegei felé, és egyszerre közvetít számukra olyan értékeket, amelyek nagyon ritkán, vagy éppen először hallhatóak.

A zene mindenkié

Kodály nevét viselve kiemelkedő jelentőségű a nagy zeneszerző műveinek állandó műsoron tartása, folyamatos a magyar és kortárs szerzők műveinek megszólaltatása, számukra alapvető jelentősége van magyar zeneművek interpretálásának. Műsorpolitikájukat meghatározza az az elv is, hogy a nagy energia0befektetéssel megtanult műveket az évadon belül ne csak egyszer, hanem lehetőség szerint minél többször, minél több helyen bemutathassák. Fontosnak tartják, hogy a zenekar vezető tagjai folyamatosan kapjanak szólista szerepeket, ezzel is elősegítve, hogy Debrecen és a régió közönsége minél jobban megismerje a belső; az országos, nemzetközi közönség pedig a debreceni értékeket. Együttműködnek a városból elszármazott, azóta komoly művészi pályát befutott tehetségekkel, az ifjúsági, vagy Debrecenen kívüli koncerteken pedig olyan fiataloknak adnak lehetőséget, akik a későbbi zeneművész-generáció meghatározó szereplői lehetnek. Ars poeticájuknak tekintik névadójuk azon gondolatát, amely szerint „A zene mindenkié”.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában