Helyi közélet

2018.08.14. 08:05

Megújul a gyarmati nővérszálló

Fehérgyarmat - A kopott vakolatból itt-ott darabokat tépett ki az idő, az erkélykorlátot rozsda marja, az ajtók és ablakok fája összeszáradt. A fehérgyarmati kórház három épülete több mint fél évszázad alatt alaposan tönkrement. Már nem sokáig nyújtanak ilyen látványt…

Fehérgyarmat - A kopott vakolatból itt-ott darabokat tépett ki az idő, az erkélykorlátot rozsda marja, az ajtók és ablakok fája összeszáradt. A fehérgyarmati kórház három épülete több mint fél évszázad alatt alaposan tönkrement. Már nem sokáig nyújtanak ilyen látványt…

– Két éve lakom a nővérszállón, sokat jelentett, hogy beköltözhettem, mert másképp nem tudtam volna megoldani a bejárást, a hétvégi műszakhoz nem is lett volna buszom – mesélte Zsoldi Vanessza, aki Uszkán él, s a kórház gyermek­osztályán dolgozik. Bár nem nagy a távolság, a tömegközlekedés nagyon rossz, s mint Vanessza mondta, ha nem kapja meg a szállót, talán a munkát sem tudta volna elvállalni. – Imádok a gyermekosztályon dolgozni, kiváló a kollektíva, annak mindenki örül, hogy a szállók megújulnak – nézett végig az épületeken, és azt is elmondta, a városban alig van kiadó albérlet, azt kevesen engedhetik meg maguknak – főként, ha egyedülállóak –, hogy belevágjanak a lakásvásárlásba.

Megtartani a munkaerőt

Egy sikeres pályázhatnak köszönhetően a megyei kórházak a fehérgyarmati tagkórház szállóinak korszerűsítésére több mint 126 millió forintot fordíthat. Ebből elkészül a három épület teljes külső (tető és homlokzat) szigetelése, s kicserélik az ajtókat és ablakokat – sorolta Komán Attila, a fejlesztési osztály vezetője, s hozzátette: az energiahatékonysági felújítás épületenként évi másfél millió forintos megtakarítást eredményez.

– Nagyon régen volt 1963, s azóta ezek az épületek nem újultak meg, különösebb beruházás nem történt – említette a múltról dr. Adorján Gusztáv. A megyei kórházak főigazgatója megjegyezte, akkoriban a kirendelt orvosok kapták meg a lakásokat, most a 24 lakásból 14-et orvosok, köztük van határon túlról áttelepült szakorvos is, 8-at szakdolgozók bérelnek. A szolgálati lakások fontosságát kiemelve a főigazgató azt mondta: fiatal orvosokat, szakdolgozókat idehozni, és a jól képzett munkaerőt megtartani akkor lehet, ha a lakhatásban is tudják őket segíteni.

Dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő elmondta, hogy polgármesterként nyolc éven át keresték annak a lehetőségét, hogy megújuljanak az épületek, de eddig ilyen pályázati kiírás nem volt. – Az állam most megteremtette a forrást a korszerűsítéshez, ami itt különösen fontos – mondta.

BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában