Helyi közélet

2018.08.02. 15:42

Mindenkinek van egy sztorija

Nyíregyháza - A szenvedélybetegségek nemtől, kortól függetlenül pusztítanak.

Nyíregyháza - A szenvedélybetegségek nemtől, kortól függetlenül pusztítanak.

Bár az idén júliusban is minden generáció előtt nyitva állt a Megyei Alkoholizmus Ellenes Egyesületek és Klubok Szövetsége országos családi találkozójának jelképes ajtaja, ezúttal is főleg közép- és időskorú résztvevők látogattak el a sokatmondó előadásokban, építő foglalkozásokban és kikapcsolódási lehetőségekben gazdag, egyhetes nyíregyházi programra.

– Immár 27. alkalommal jöttünk össze határon innen és túlról, ezúttal közel hetvenen, hogy feltöltődjünk, megerősödjünk, megosszuk egymással a tapasztalatainkat, kitartásra buzdítsuk egymást az absztinenciában – mondta el Drahos Ferenc programszervező, aki a „szenvedélymentesen” töltött évtizedek alatt már emberek és családok százait rántotta vissza a szakadék széléről.

Nyitni kell a fiatalok felé

A megnyitón részt vett dr. Rákóczi Ildikó, a nyíregyházi önkormányzat Szociális, Egészségügyi és Ifjúsági Bizottságának elnöke is, aki elismerően szólt az önkéntes segítők, ae-klubok lelkiismeretes munkájáról, eredményeiről, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a drog-, az alkohol-, a nikotin-, a gyógyszer-, a szerencsejáték-, az internet- és az egyéb káros, test- és lélekromboló függőségek napjaink fiatalságát is érintik, veszélyeztetik, ezért az ügyet felkaroló, prevenciót és utógondozást egyaránt zászlajukra tűző civil szervezeteknek mihamarabb nyitni kellene a fiatalok felé.

– A hétvégente szórakozóhelyek környékén járőröző polgárőrök, rendőrök bizony sokat tudnának mesélni arról, hogyan buliznak és milyen bódult állapotban sétálgatnak-bukdácsolnak az utcákon, tereken hajnaltájt egyes társaságok. Nekem két gyermekem és négy unokám van, szülőként, nagyszülőként nagyon szégyellném magam, ha a családtagjaim így viselkednének. Rögtön felmerül tehát a szülői felelősség kérdése. Attól az apától, anyától azonban, aki maga is „bajban van”, hogyan várhatjuk el, hogy felfigyeljen csemetéje helytelen életmódjára és érdemben közbelépjen? – vetette fel Drahos Ferenc. Vitaindító kérdésére éppúgy záporoztak az ötletek, javaslatok, mint a XXI. századi generáció hatékony elérésével kapcsolatosan.

Modern módszerekkel

– Országos klubkiadványunk sok építő gondolatot, beszámolót, tanulságos élettörténetet tartalmaz, de csak szűk kört érünk el az üzeneteinkkel. Célszerű az interneten, a népszerű közösségi és videómegosztó oldalakon megszólítani a fiatalokat, persze tapintatosan, illő módon.

– Senki sem szereti ugyanis, ha rárontanak, kioktatják, papolnak neki, viszont egy-egy frappáns idézetre, kijózanító esetre, közös programokra biztosan fogékonyak lennének. Nos, a mi közösségünkben mindenkinek van legalább egy ilyen sztorija, a saját élettörténete… – mondta Gyarmati Norbert, az országos szövetség elnöke.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában