Helyi közélet

2018.08.23. 08:54

Nincs megállapodás, folytatják a tüntetést az almatermesztők

Nyíregyháza, Vásárosnamény - Eredménytelenül zárult a szerdai tárgyalás Vásárosnaményban, az Austria Juice Kft. és az almatermesztők között nem született a gazdák számára elfogadható megállapodás.

Nyíregyháza, Vásárosnamény - Eredménytelenül zárult a szerdai tárgyalás Vásárosnaményban, az Austria Juice Kft. és az almatermesztők között nem született a gazdák számára elfogadható megállapodás.

– Több mint két és fél órás egyeztetés után, mindössze két forintot emelt az ipari alma korábban meghirdetett 13 forintos felvásárlási árán az Austria Juice Kft. A nettó 15 forintra „nem nyújtottak kezet” a gazdák, mert mint fogalmaztak: „nem adják ajándékba a feldolgozónak az idei termést” – nyilatkozta lapunknak közvetlenül a szerdai tárgyalásokat követően Bakti János, a gazdatüntetés egyik főszervezője.

– Eredménytelenül zárult a megbeszélés, ezért folytatjuk a tüntetést a 41-esen félpályás útlezárással mindaddig, amíg tisztességes árban nem tudunk megegyezni – tette hozzá. Egy hete, hogy a szabolcsi almatermesztők szót emeltek a léalma idei, igen alacsony felvásárlási ára miatt.

Az anarcsi demonstráción is kijelentették: nem adják megalázóan alacsony, önköltségi áron alul az ipari almát, hiszen beigazolódna, hogy lassan valóban nem éri meg almát termeszteni a megyében.

Felmérik a piaci helyzetet

– A kilónkénti 25 forintos nettó árban kiegyeznének a gazdák. A legnehezebb helyzetben most azok vannak, akik a korai fajtákat már pótkocsira rakták, s kivártak a tárgyalásokig. A hét második felében egy delegáció indul Ausztriába és Lengyelországba, hogy személyesen győződjünk meg a kinti felvásárlási árakról, és a kialakult piaci helyzetről, s ahhoz viszonyítva tegyük meg a következő lépéseket – mondta el Bakti János.

– Az egész ágazat hanyatlásához vezet a kialakult helyzet, rettenetesen feszült pillanatok ezek, hiszen a megélhetésünk forog kockán. Én fuvarozással is foglalkozom, ami most a beszállítás szünetelése miatt szintén veszteséges – mondta Papp István balkányi gazda, amikor megtudta, hogy továbbra sem ajánlja meg a minimum 25 forintos kilónkénti árat az osztrák cég.

Romlik a termés minősége

– Amíg megy a huzavona, attól tartunk, hogy a rekkenő hőségben az alma megromlik a fa alatt, a léalma minőségével is gond lesz. A meggyel, a dinnyével elhasaltunk, most az almával is? – tette fel a kérdést a kétségbeesett gazda, aki szerint a legrosszabb az a bizonytalanság, amiben most hagyták őket.

– Ezek az ágazatok egymásra épülnek, ha nincs átvétel, nincs szállítás, nekem emiatt dupla a veszteségem. Reménykedem, hogy a kamara valamit még be tud vetni az érdekünkben.

KM


[related-post post_id="3958812"]

[related-post post_id="3957868"]

[related-post post_id="3950925"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában