Helyi közélet

2018.08.18. 11:20

Nincs szükség vízkorlátozásra

Nyíregyháza - Kétszeresére nő a vízfogyasztás nyáron, aki tud, spóroljon a csapvízzel.

Nyíregyháza - Kétszeresére nő a vízfogyasztás nyáron, aki tud, spóroljon a csapvízzel.

A hidrometeorológiai előrejelzések figyelembevételével tartósan vízhiányos időszakot rendelt el Pintér Sándor belügyminiszter augusztus 15-ei kezdőnappal. Ez azt jelenti, hogy ebben az időszakban a vízkészletjárulékkal kapcsolatos speciális szabályok vannak érvényben – áll a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményében.

Rendeletben szabályozhatják

A vonatkozó előírások szerint a vízhasználónak nem kell vízkészletjárulékot fizetnie a tartósan vízhiányos időszakban az öntözés, a halgazdálkodás és a rizstermelés során használt víz mennyisége után. A járulék kiszámításáról szóló kormányrendelet alapján a tartósan vízhiányos időszak kezdete előtti tizennégy napban, jelen esetben az augusztus 1. és 14. között kivett víz után járó vízkészletjárulék összege húsz százalékkal csökkentendő.

Az intézkedés a mezőgazdasági termelőkre vonatkozik, de megkérdeztük a Nyírségvíz Zrt.-t, hogy más megyékhez hasonlóan Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a lakosságnak szükséges-e észszerű keretek között takarékoskodni a vízfelhasználással, és az ivóvízzel. Az idei nyáron csapadékhiány miatt Angliában, Németországban és Olaszországban már a vízfogyasztás korlátozására kényszerültek. A héten a szomszédos Borsod-Abaúj-Zemplén megyei víziközmű-szolgáltató a megnövekedett vízigény miatt tudatos, fenntartható vízhasználatra szólította fel a lakosságot működési területén.

Tudvalévő, hogy a nagy melegben az átlagosnál kétszer több ivóvíz fogyhat, ezért előfordul, hogy egyes településeken a vízműszolgáltató arra kéri a lakosságot, hogy senki ne locsoljon, mosson autót, és ne töltsék fel a kerti medencét csapvízzel, amíg a csapadékmentes időjárás tart.

Felkészülten várták a nyarat

– A tikkasztó nyári melegben tehát több ivóvizet használnak fel a háztartásokban, a Nyírségvíz Zrt. szolgáltatási területén már tavasszal felkészültek a várható nyári többlet vízfogyasztásra, és az esetlegesen elhúzódó kánikulai időjárásra – mondta el érdeklődésünkre Matyasovszkiné Buri Andrienn, a társaság kommunikációs referense.

– Kapacitásaink meghaladják a jelenlegi fogyasztói elvárásokat, a nagy meleg okozta megnövekedett vízigényeket ki tudjuk elégíteni, felhasználóiknak az elkövetkezendő napok forróságában sem kell vízkorlátozásra, vízhiányra számítaniuk – emelte ki.

A forró melegben előfordulhatnak viharok, nem ritkán felhőszakadás, villámlás kíséretében. Az idei nyáron a hőségriasztás mellett meglehetősen sűrűn adtak ki viharra vonatkozó figyelmeztető előrejelzéseket is, amelyek az átlagosan 32-35 Celsius fokos hőmérsékleti csúcsok idején is jellemzőek.

A vízszolgáltatás szempontjából nem mellékes, hogy a viharok okozta áramkimaradások hogyan vészelhetők át úgy, hogy a szolgáltatásban ne történjen fennakadás.

– A Nyírségvíz Zrt. műszaki felszereltsége kiváló, viharok okozta áramkimaradás esetén aggregátorokkal rövid időn belül biztosítjuk a folyamatos vízszolgáltatást – válaszolta kérdésünkre Matyasovszkiné Buri Adrienn kommunikációs referens.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában