Helyi közélet

2018.08.10. 07:37

Traktorbikák, vagány európai cowboyokkal

Nyíregyháza - Nem akármilyen mezőgazdasági erőgépek meneteltek Nyíregyházán.

Nyíregyháza - Nem akármilyen mezőgazdasági erőgépek meneteltek Nyíregyházán.

Hogy mi hozza lázba ma a XXI. század férfiemberét? Ha most a szép nőktől eltekintünk, rávághatnánk: a luxusautók. Pedig aki valóban legény a gáton, annak ma már a tuningolt, felturbózott high-tech luxustraktorok emelik meg igazán az adrenalinszintjét. Ezek a brutális erőgépek olyan számítógépes rendszerrel és belső kialakítással rendelkeznek, amivel számos prémium kategóriás autót lepipálnak. Ráadásul általuk a farmernadrágos, cowboy-életérzés még tovább is fokozható. S hogy miképpen? A mai modern monstrumoknak egy mára Magyarországon is népszerűvé vált versengésével, a Tractor Pullinggal.

Szükség van a biztonságra, mert ha a Heavy Modified kategóriájú monstrum elszabadul, valóságos terroristává válik." Bodnár János

Az irdatlannál is van nagyobb

Az új mezőgazdasági sportág honnan is származhatna, mint Amerikából, ahol a lasszótól, a nyeregtől és a bikanyaktól többnyire elszokott modern farmerek elkezdték a traktorjaik erejét összeméregetni. Ebből született a Pulling, magyarul vontatás. Kihívást az jelentett, hogyan lehet minél nagyobb terhet, minél gyorsabban, minél messzebbre eljuttatni. Az ’50-es évektől, vagyis a sportág születésétől természetesen évről évre emelni kellett a tétet. Ma már a versenyzők attól se riadnak vissza, hogy repülőgépmotorokkal és helikopterturbinákkal szereljék fel a gyakran többmotoros gépbikáikat, miközben a küllemnek csak a fantázia szabhat határt.

Fotók: Pusztai Sándor

Ezekkel vontatják a csupán hátsó kerekekkel felszerelt, földgyalura támaszkodó 24, vagy annál több tonnát nyomó súlygépet a kijelölt 100–120 méteres pályán úgy, hogy a pályáról lefutni nem szabad. Tessék belegondolni, milyen lehet egy több mint öt tonnás vasgólemet nyergelni, miközben alattunk akár 6700 (!) lóerő is düböröghet! A traktor mindezért cserébe be is szörpöli a maga 50 liter metanol üzemanyagát 10 másodpercenként. Aztán tegnap Nyíregyházán – amikor szóba elegyedtünk a sportág hazai meghonosítójával – gyorsan kiderült, hogy ettől még feljebb is van.

Bodnár János a hajdúböszörményi Traktorhúzó Európa Kupát a Hajdúsági Expón hetedik alkalommal megrendező Traktorhúzó Egyesület szervezőcsapatával érkezett. A sportág népszerűsítését már tavaly elkezdték a szabolcsi megyeszékhelyen. Ugyanakkor a partnereiknek is kedveskedni akartak a csütörtöki road show-val, amikor egy kamionnal, egy felmatricázott pickup autóval és a támogató cégek 7-7 traktorjával Nyíregyháza utcáin felvonulva a Kossuth téren és a Sóstón is megálltak, hogy szórakoztassák a közönséget. A kamion gyomra az olasz Rocco fivérek csodatraktorját rejtette, amelyet a nevéhez méltóan – Four NoHemi – 4 darab Hemi-motorral szereltek fel. (A „no” a család Noémi nevű hölgytagjára utal.) Most tessék figyelni! A gép 10 400 lóerővel bír, és alig egy perc alatt több mint 100 litert képes felhörpinteni. Az értékét körülbelül 150 millió forintra taksálják, Olaszországban sincs belőle még egy.

Fenegyerek olaszok

– Ennek a traktornak minden része speciális, rajta és benne minden túlhúzott: van itt nagy nyomás, nagy turbó, speciális kuplung, differenciálmű, váltó, s a szem elől gondosan elrejtett biztonsági berendezések. No, nem is munkára találták ki! A speciális puller kerekei egyénként egy-egy autó árát érik. Két centiméterenként csavarozták oda őket, nehogy elszabaduljanak, amikor induláskor 140 kilométeres óránkénti sebességgel pörögnek. Szükség is van a biztonságra, hiszen ha a Heavy Modified kategóriába tartozó monstrum elszabadul, valóságos terroristává válik – mesélte az eddig 16 Tractor Pullingot szervező Bodnár János. Hozzátette, hogy ezek az olaszok 2000 kilométert utaznak egy 50 másodperces versenyért, s ha valamelyik túlhúzott motorjuk elszállna, már indulnak is haza, hogy 10–15 millióért megjavíttassák, aztán versenyeznek tovább.

Az előttünk álló hétvégén persze csak bemutatózni fognak, az angol, dán, holland, német, belga, svájci versenytársakkal – a megyénkből sajnos csak amatőrök, minipullerek próbálkoznak – versenybe csak egy Mini Modifieddel, egy egymotorossal szállnak majd. Ebben „csekély” 2500 lóerő dolgozik, de így is egy veszélyes mini súlypad. Nagy lóerő és kicsi súly – valóságos „lélekvesztő”.

Mielőtt a péntektől vasárnapig tartó farmerek Forma–1-e elkezdődne, a traktor roadshow gazdái megpróbálnak komolyabb szövetségre lépni Nyíregyházával, ami azt is jelentheti, hogy egyszer talán mifelénk is lehetnek traktorhúzó bajnokságok. Erről már dr. Ficsor László, a böszörményi egyesület elnöke szólt, elmondva, hogy az itteni gazdákkal, termelőkkel, mezőgazdasági vállalkozókkal, gépészekkel is szeretnék megszerettetni ezt a sportot, amire ezrek kíváncsiak. És nem csak a férfiak, hiszen a nők is egyenesen megőrülnek érte.


Népszerűsítői a sportnak

– Mivel nem vagyok gépész, maradok az automataváltós autónál – árulta el lapunknak Pintér István nevetve, amikor arról faggattuk, hogy versenybe száll-e. Ám ha ő nem is, prémium kategóriájú traktorok annál inkább, amelyek így nem csak a versenyhelyszín karbantartásáról, fellocsolásáról, pálya-előkészítéséről gondoskodnak.

– Már tavaly is versenyeztünk, de szolgáltatóként az idén veszünk részt először a VII. Traktorhúzó Európa Kupán. Az pedig csak természetes, hogy boldogan álltunk be a sportág népszerűsítésébe. Nekünk és az erőgépeinknek ez reklámot is jelent, de abban is bízunk, hogy a Tractor Pulling a vidéken élő gazdáknak is közkedvelt technikai sportja lehet – hangsúlyozta a cégvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában