Helyi közélet

2018.08.23. 16:04

Vajon érdemes tűzijátékkal ünnepelni?

Budapest, Nyíregyháza - Amilyen szépek, annyira szennyeznek és mérgeznek az ünnepi kellékek.

Budapest, Nyíregyháza - Amilyen szépek, annyira szennyeznek és mérgeznek az ünnepi kellékek.

Az idén 358 bejelentett tűzijáték volt Magyarországon augusztus 20-án – a gardenista.hu górcső alá vette az ünnepi tűzijátékok kör­nyezetvédelmi vonatkozásait.

Mikroszemcsék, nehézfémek

A perklorátok a tűzijátékok fontos alkotói, mérgező vegyületek: akadályozzák a pajzsmirigyet a növekedést és fejlődést serkentő hormonok termelésében, emellett valószínűleg rákkeltőek is.

Az amerikai Környezetvédelmi Hivatal kutatói 2004 és 2006 között vizsgálták egy oklahomai tó vizének összetételét a július 4-ei tűzijátékok után. Kiderült: 14 órával a show után a víz perkloráttartalma helyenként több mint ezerszeresére nőtt.

A levegőben szálló, 2,5 mikron alatti méretű szilárd részecskék néhány éve kerültek a figyelem középpontjába, amikor bebizonyosodott szerepük a légzőszervi és keringési megbetegedések kialakulásában. 2015-ben két amerikai kutató 315 légszennyezettség-vizsgáló állomás adatait vetette össze. A július 4-ei tűzijátékokat követő 24 órában olyan volt a levegő, mint Pekingben a legrosszabb napokon.

A tűzijáték olyan anyagoktól lesz színes, mint a lítium és a stroncium (piros), az alumínium (fehér) vagy a bárium-nitrát (zöld), hogy csak a saját színeinknél maradjunk. Az 1996-os Stockholmi Vízi Fesztivál tűzijáték-parádéja után a levegő arzéntartalma a normál érték duplájára emelkedett, a higany és az ólom koncentrációja 500-szorosára nőtt. Utóbbiak használatát tűzijáték-alapanyagként már betiltották, de az arzén és a stroncium maradt.

Kutatások és kísérletek

Szintén amerikai a kutatás, amely szerint a függetlenség napján eldurrogtatott 120 millió tonna tűzijáték miatt körülbelül 50 ezer tonna szén-dioxid került a levegőbe. Ez nagyjából annyi, mintha 2700 hektár erdő égett volna le.

Vannak arra irányuló kutatások, sőt kísérletek is, hogy a tűzijátékok súlyosan mérgező és környezetszennyező alapanyagait hasonló hatású, de egészségesebb vegyületekre cseréljék – olvasható a blogon.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában