Helyi közélet

2018.09.21. 14:48

360 fokos videó: Kincsünk, a Tomcsányi-kastély

Vásárosnamény - Kiegészítő parancsnokság és kollégium is működött a kastélyban.

Vásárosnamény - Kiegészítő parancsnokság és kollégium is működött a kastélyban.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktárban legutóbb a vásárosnaményi Tomcsányi-kastély is helyet kapott. Az épületet a helyi földbirtokos család, a Lónyaiak építették 1728-ban.

„Felébredt álmából”

Sokáig nemesi lakként funkcionált, az évszázadokon keresztül tartó hozzáépítések, átalakítások után a XX. század elejére érte el a ma is ismert jellegzetes formáját. Napjainkban a Beregi Múzeum gyűjteményeinek ad otthont.

– A kastély legutolsó lakói a Tomcsányiak voltak – mesélte az épület történetéről Varga János, a Beregi Múzeum igazgatója. – Tomcsányi Vilmos Pál földbirtokos felesége örökölte az ingatlant, majd 1945-ben államosították. Akkor már olyan funkciókat kapott az épület, amelyek előrevetítették a pusztulását.

Hozzátette: évekig katonai kiegészítő parancsnokság, majd középiskolai kollégium működött a kastélyban. A nyolcvanas években, amikor a városban felépült az új, modern kollégium, és a diákok kiköltöztek innen, a kastély üresen maradt. – Tulajdonképpen a sorsára hagyták ezt a gyönyörű épületet, másfél évtizedig a romosodás, az elhanyagoltság volt rá jellemző – mondta el Varga János.

– Dr. Tomcsányi Pál, a már említett Tomcsányi Vilmos Pál fia és korának legjelentősebb mezőgazdász professzora a nyolcvanas évektől próbálta elérni az illetékeseknél, hogy a kastélyt újítsák fel. Az elképzelések között már akkor felmerült, hogy a Beregi Múzeum kiállításai kerüljenek ide a falak közé.

Vásárosnamény Önkormányzata 2005-ben egy európai uniós forrásnak köszönhetően felújíttatta az épületet, és beköltöztethették a múzeum új állandó kiállításait. A Bereg kincsei című tárlatfüzér 2007-től várja a látogatókat.

NA


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera háta mögött! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában