Helyi közélet

2018.09.29. 10:43

A GPS-technológia és a szöszös bükköny

Nyíregyháza - Gazdanapot rendeztek szerdán a Lippai János Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskolában.

Nyíregyháza - Gazdanapot rendeztek szerdán a Lippai János Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskolában.

Ferdinánd Tibor László igazgató köszöntőjében kiemelte: a jövő záloga a szaktudás.

– A mezőgazdaság évről-évre újabb és újabb kihívás elé állítja az agrárium szereplőit, ezeknek meg kell felelni, ehhez pedig nélkülözhetetlen a gyakorlati tapasztalat és az elméleti tudás. Utóbbit az iskolában, előbbit pedig a földeken lehet megszerezni – fogalmazott Ferdinánd Tibor László.

Ökológiai gazdálkodás

A konvencionális növénytermesztés mellett a Nyíregyházi Egyetem Tangazdaságában párhuzamosan ökológiai (bio) szántóföldi növénytermesztést is végeznek a szakemberek – derült ki dr. Szabó Béla főiskolai docens előadásából, aki arra igyekezett rávilágítani, hogy igenis végezhető ökológiai gazdálkodás gyenge tápanyag-szolgáltató képességű talajokon is.

Az egyetem tangazdaságának vezetője először az ökogazdálkodás környezetvédelmi jelentőségéről szólt, majd konkrét példákkal erősítette meg, hogy a biogazdálkodás képes lehet felvenni a versenyt a hagyományos gazdálkodással mind gazdaságosságban, mind pedig versenyképességben. Három olyan növényt (fehérvirágú csillagfürt, facélia és a szöszös bükköny) is említett, részletezte pozitív tulajdonságaikat, amelyek remekül beilleszthetőek az ökológiai szántóföldi növénytermesztésbe.

Környezeti szolgáltatás

Bujdos László előadásában négy témát érintett: a kölcsönös megfeleltetés ellenőrzéséről, az AKG ellenőrzések tapasztalatairól, a méhpusztulás okairól és a parlagfű elleni védekezésről beszélt.

– Sokan úgy tekintenek az AKG-ra, mintha „csak” támogatások lennének és nem környezeti szolgáltatásokért kapott kifizetések. A gazdálkodók legtöbbször csak a célprogramokkal, a kifizetett támogatásokkal találkoznak és nem szembesülnek azok előírásaival, ezért a végrehajtás nehézségeit nem minden esetben mérik fel – taglalta a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályának vezetője, aki az ellenőrzések során tapasztalt leggyakoribb hibákról is tájékoztatta a hallgatóságot.

– Sok esetben a táp­anyag-gazdálkodási tervben megadott hatóanyagoknál többet juttatnak ki a gazdák, illetve a gazdálkodási naplóban gyakran nem követhetőek a parcella-változások – említette a szakember.

Rákóczi Péter a precíziós, azaz a GPS-technológián alapuló gazdálkodás előnyeit igyekezett összefoglalni a pénteki gazdanapon. Eszerint a precíziós munkagépek (robotpilóta) használatával, a gyorsabb és precízebb fordulóknak köszönhetően időt spórolunk meg (fordulónként konkrétan 25 másodpercet, ami pedig egy 13 hektáros területen több mint 30 perc megtakarítást eredményez). Az Axiál képviselője kiemelte: ezen speciális technológiával felszerelt munkagépek használata során kevesebb lesz az átfedéses terület mérete is, 13 hektáron több mint 1,5 hektárral.

Már besegít a szüleinek

A szakmai előadásokon természetesen az iskola diákjai is jelen voltak, a 11. osztályos Aranyos Zoltánnal még a gazdanap hivatalos megnyitója előtt beszélgettünk. – Kertész szakon tanulok, szeretnék a Lippai elvégzése után egyetemre menni, Debrecenbe vagy Gödöllőre. Szüleim Újfehértón gazdálkodnak, van gyümölcsösünk, ahogy szántónk is. Én is besegítek már a családi vállalkozásba, ha kell az értékesítésbe kóstolok bele, ha kell, árut szállítok. Úgy tapasztalom, tisztességesen meg lehet élni a mezőgazdaságból. Azt még nem tudom, hogy az egyetem után visszatérek-e a családi gazdaságba, majd meglátjuk, mit hoz az élet – fogalmazott Aranyos Zoltán.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában