Helyi közélet

2018.09.12. 11:27

A műfaj őshazájába látogatnak

Nyíregyháza - A fesztiválon a Talamba ütőegyüttes képviseli Magyarországot.

Nyíregyháza - A fesztiválon a Talamba ütőegyüttes képviseli Magyarországot.

Homokot vinni a sivatagba – így is értelmezhető, ha egy ütőegyüttes Afrikába, a műfaj bölcsőjébe indul koncertezni. Márpedig az Artisjus-díjas Talamba Nigériába utazik, a fiúk – köztük a Nyíregyházáról indult Zombor Levente és Szitha Miklós – pedig olyan műsorral készülnek, amely egyrészt ízig-vérig magyar, másrészt amivel megmutathatják, mennyi mindenre képesek a hangszereikkel. Készen állnak: megkapták a szükséges védőoltásokat, beszerezték a vízumot, és bár minden óvintézkedést megtettek, némi félsz azért van bennük, hiszen úti céljuk Nigéria, amely a világ egyik legveszélyesebb országának számít. Mindezek után joggal vetődik fel a kérdés: miért is utaznak a távoli országba?

Furcsának tűnő párosítás

– A fővárosban szeptember ­­21-én folk fesztivált rendeznek, a magyar nagykövetség pedig bennünket kért fel arra, hogy képviseljük Magyarországot. Ütőegyüttest szerettek volna hívni és ránk esett a választásuk – mesélte lapunknak az együttes vezetője, Zombor Levente. – Ez egyrészt óriási megtiszteltetés, másrészt nagy kihívás is, hiszen ha jól tudjuk, magyar ütőegyüttes soha nem játszott még Afrikában, így nem volt egyszerű eldönteni, hogyan állítsuk össze a műsorunkat. Mivel a fesztiválon Magyarországot képviseljük, magyar zenét kell játszanunk, ezért az első részben a legnagyobb hazai zeneszerzőktől válogatunk: Bartók Béla-, Liszt Ferenc- és Kodály Zoltán-művek szólalnak meg, természetesen ütőhangszereken. Vannak dallamhangszereink, olyanok is, amelyek úgy szólnak, mintha például zongorán játszanánk, így bár első hallásra talán furcsának tűnik a párosítás, azt kell mondanom, ezek a művek nagyon jól szólnak ütőhangszereken.

Komoly lehetőség

– Az est második felében spanyol, kárpát-medencei és balkán zenéket játszunk, de a vendéglátóknak kedveskedve afrikai dallamokat is becsempészünk a repertoárba, mert szeretnénk megmutatni, hogy mennyi mindent tudunk erről a műfajról, és hogy mi hogyan gondolkodunk az ütőhangszerekről. A fináléban egy nigériai együttessel közösen játsszunk majd, és hogy legyen két napunk gyakorolni a helyi zenekarral, már 18-án kiutazunk. Többször zenéltünk már együtt afrikai együttessel (a nyíregyházi közönség is emlékezhet egy ilyen koncertünkre), így tudjuk, hogy két nap elég ahhoz, hogy jól szóljanak majd a közös dalok. A nigériai főváros, Abuja amerikai iskolájában lépünk fel, a közönség soraiban nagykövetek, diplomaták, cégvezetők és családtagjaik foglalnak majd helyet – mondta Levente és hozzátette: nagyon várják az utazást, hiszen egy olyan földrészen mutathatják meg magunkat, ami komoly lehetőségeket rejt, mindezt úgy, hogy a hazánkat képviselik.

SzA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában