Helyi közélet

2018.09.07. 08:45

A polihisztorra emlékeztek

Nyíregyháza - Halálának századik évfordulóján az Északi temetőben idézték meg Jósa szellemiségét.

Nyíregyháza - Halálának századik évfordulóján az Északi temetőben idézték meg Jósa szellemiségét.

Fehér kavicsos, barna kerítéses, rendezett sír körül gyülekeztek a nyíregyházi közigazgatási, kulturális és egészségügyi intézmények képviselői, koszorúikat vigyázva tették le az évszázados fák alá, s csendesen köszöntötték egymást. Jósa András végső nyughelyénél emlékeztek meg a régész, orvos és antropológus halálának századik évfordulójáról.

– Magyarország egyik utolsó polihisztora volt, több eltérő tudományágban alkotott és tett le olyan alapokat, melyekre az utókor a mai napig bátran támaszkodhat. Remélem, továbbra is méltók maradunk az örökséghez, amit ránk hagyott – mondta emlékező beszédében dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere, s hozzátette: köszönet illeti dr. Adorján Gusztávot, a megyei kórház főigazgatóját, amiért teljesítette a Jósa András végakaratában foglaltakat. A múzeum, valamint a kórház névadójának sírja mellett immár két nyírfa ad árnyékot.

Elnök, titkár, őr és szolga

– A felfedező Jósa szívében mindig kiemelt helyet foglalt el a régészet, különösképpen a kunhalmok, a honfoglalás kora és a bronzkorszak érdekelte. Százötven éve többek között az ő támogatásával alakult meg a Szabolcs Vármegyei Régészeti Egylet, múzeumunk elődje – tekintett vissza a kezdetekre dr. ­Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója.

– Az egylet 1872-ben őt választotta meg új elnökének, haláláig viselte ezen túl a titkár, az őr és a szolga szerepét is. Utódja, Kiss Lajos igazgató írta róla: „Jósa Andrásnál nem volt e megyének hűségesebb, munkásabb fia. Nem okoskodott, hanem tett, dolgozott és szüntelenül dolgozott. Az ő élete ezer példa, ezer útmutatás, ezer tanács, felfedezés.”

Irányelvek és módszerek

– Jósa András egyesítette magában az emberi lélek legértékesebb tulajdonságait, hiszen csendben, az igazi tudós szerénységével, de annál eredményesebben alkotott és intézkedett, megszabva azokat az irányelveket és módszereket, melyeket utódai magukévá tehettek és mind a mai napig hasznosítanak – idézte meg az orvos szellemiségét dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

– Hatalmas életútjának néhány eseményét kiemelve Jósa András a nagykállói nyolc­ágyas kis kórházat egy 84 férőhelyes komoly intézménnyé fejlesztette, bevezette a betegségek és a halálozási statisztikákat, és ezeket felhasználta a mindennapi gyógyításban is. Sikeres gyógyító volt, állandóan képezte magát, figyelemmel kísérte a hazai és külföldi orvosi felfedezéseket, élen járt a járványok leküzdésében. Mit üzen a mának Jósa életpályája, munkássága? Töretlen hitet a gyógyításban, hogy a legfontosabb a beteg ellátása, a prevenció, a felvilágosítás, az egészséges életmód oktatása, valamint az innovációs igényesség és a tehetségek segítsége, helyben tartása.

A beszédek után a megemlékezők – köztük Jósa András leszármazottjai – elhelyezték a tisztelet koszorúit a polihisztor sírján.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában