Helyi közélet

2018.09.14. 11:38

Autómentes nap a Kossuth téren

Nyíregyháza - Az Európai Mobilitási Hét keretében rendezik meg a programot szeptember 19-én.

Nyíregyháza - Az Európai Mobilitási Hét keretében rendezik meg a programot szeptember 19-én.

– Hűvösödnek a reggelek, színesednek a levelek, itt az idő, tekerek – kezdte lírikusan Kazai Béla, a Zöld Kerék Alapítvány elnöke az Európai Autómentes Nap nyíregyházi programsorozatát felvezető sajtótájékoztatót pénteken a városházán. A Tiszatelekről rendszeresen kerékpárral közlekedő szakember elmondta, hogy országszerte 130 település csatlakozott az idei projekthez. Emlékei szerint idestova 15 éve is részesei voltak hasonló rendezvénynek, ami alaposan kinőtte magát.

– Az önkormányzat nagyon fontosnak tartja az alternatív közlekedési módokat. Jelenleg már 60 kilométernyi kerékpárútra lehetünk büszkék, a következő években emelkedni fog ez a mutató. Rengetegen használják a Nyíregyháza-Tokaj kerékpárutat, bebizonyítva, hogy jó ötlet volt a kezdeményezés. A mindennapos mókuskerékből kilépve tartalmasnak ígérkezik az autómentes nap – fejtegette dr. Ulrich Attila alpolgármester.

– A környezetbarát közlekedés éppúgy a törekvésünk része, mint a city walk, azaz a sétáló város. A fejlesztéseinkben folyamatosan szem előtt tartjuk a kerékpárosok érdekeit – tette hozzá Pató István osztályvezető.

Morvai Szabolcs r. alezredes, a Nyíregyházi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának osztályvezetője megjegyezte:

– Az elsődleges cél a balesetmegelőzés. Mivel a közlekedés legvédtelenebb résztvevői a gyalogosok és a kerékpárosok, a jelenségre hívjuk fel a figyelmet ezen a napon is.

A Kossuth téren a Magyar Vöröskereszt is képviselteti magát.

– Szeretnénk bemutatni a Család és KarrierPONT elnevezésű kezdeményezést, ami munkaerőpiaci szolgáltatás – közölte Dudás Marianna szakmai vezető.

– A Váci Mihály Kulturális Központ régóta együttműködik a Zöld Kerék Alapítvánnyal. Ezúttal különböző kulturális programokkal járulunk hozzá az autómentes nap sikeréhez – fűzte hozzá végezetül Mészáros Szilárd, a VMKK igazgatója.

KM


A program

Szeptember 19., szerda, Kossuth tér

10.00: megnyitó

10.15: Gombóc Együttes, Katica Bábszínház

11.00: autóbaleset-szimuláció

11.30 és 14.30: mediball

12.00 és 14.00: civil szervezetek bemutatkozása

13.00: akadályverseny

15.30: Miló Kung-fu Team

16.00: Pozsonyi Mónika ének

16.30: trial bemutató

17.00: Bringára, Nyíregyháza! – kerékpáros felvonulás

17.30: Nyíregyházi Extrém BMX Egyesület

18.00: tombolasorsolás

18.30: Revival L.D.B.T. country tánc

Ezek is érdekelhetik