Helyi közélet

2018.09.20. 07:41

Autómentes nap: két keréken szebb az élet

Nyíregyháza - Az Európai Mobilitási Hét keretében autómentes napot rendeztek szerdán Nyíregyháza főterén. A szervezők célja – többek közt – az volt, hogy felhívják a figyelmet a környezet védelmére, az egészséges életmód fontosságára, azon belül a kerékpározás számos előnyére.

Nyíregyháza - Az Európai Mobilitási Hét keretében autómentes napot rendeztek szerdán Nyíregyháza főterén. A szervezők célja – többek közt – az volt, hogy felhívják a figyelmet a környezet védelmére, az egészséges életmód fontosságára, azon belül a kerékpározás számos előnyére.

A teljes napot átölelő rendezvényen bemutatkoztak a megyeszékhelyen működő civil szervezetek (úgymint az Új Nemzedék Közösségi Tér, a Human-Net Alapítvány vagy a Zöld Kerék Alapítvány) is, a Térségi és Hulladék-gazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai pedig különféle játékos feladatok segítségével igyekeztek felhívni a figyelmet a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára. Az autómentes napon „egymásnak feszült” múlt és a jelen. Az érdeklődők felszállhattak egy 1970-es évjáratú Ikarus 311-esre, ahogy egy környezetbarát CNG-üzemű autóbusz utasterébe is betekinthettek.

– A rendezvény egyik célja, hogy minél többen pattanjanak kerékpárra. Sokszor nem értem, miért ülünk autóba csak azért, hogy megtegyünk vele pár száz métert. Aztán meg panaszkodunk, hogy nincs elég parkolóhely, meg hogy de jó lenne valahogy lefogyni – fogalmazott köszöntőjében, a Zöld Kerék Alapítvány képviseletében Garai Zoltán, akinek közel húsz éve elválaszthatatlan társa a kétkerekűje. Mindig hátulról fújjon a szél! – tolmácsolta jókívánságát a kerékpáros társadalomnak.

– A Gombóc együttes énekese szólt, hogy egy tapodtat se tovább. Már nagyon várják az előadást a gyerekek – kezdte Spivák Anita, aki a Kazinczy Ferenc másodikosaival fogorvosnál volt, s mint kiderült, csak „átutazóban” jártak a Kossuth téren, de a népszerű gyermekslágereket játszó formáció frontemberének köszönhetően itt maradtak.

Rögtönzött tanóra

– Gyerekek, most egy autómentes napon vagyunk. Miért jó, ha nem ülünk mindig kocsiba? – tette fel a kérdést a tanító néni, akire csak úgy záporoztak a válaszok, úgy mint „a gyaloglástól erősek leszünk”, vagy az, hogy „nem lesz koszos a levegő”. A rögtönzött tanítási óra egyik legaktívabb résztvevője a hét éves Nóra volt, aki elmondta nekünk: az iskolai tanórákon sokat beszélgetnek a környezet megóvásáról.

– Ki jár kerékpárral iskolába? – tette fel az újabb kérdést Spivák Anita, mire három kéz lendült gyorsan a magasba. Rögvest kiderült még az is, hogy a gyerekek azt is tudják: a sok kipufogógáz nem csak az ember egészségére ártalmas, hanem az állatokéra is, ahogy a növényeket is károsítja.

Életének szerves része

A autómentes nap hivatalos meghívójában szerepelt Roma Ádám neve is, aki nem tudott ugyan eljönni, ám telefonon sikerült beszélnünk vele.

– Az életem szerves része a kerékpározás. 2016-ban alapítottam meg a BringÁdám nevű egyesületet, melynek tagjaival rendszeresen túrázni járunk, természetesen biciklivel. Van, amikor egy ilyen túrán lenyomunk akár 120 kilométert is. Az iskolában, ahol tanítok (a borbányai Petőfi-iskola, a szerk.), ott is igyekszem népszerűsíteni a kerékpáros életérzést. A diákokkal is gyakorta nyeregbe pattanunk, jártunk már kerékpárral állatmenhelyen, de előfordult, hogy a bicajozást szemétszedéssel kötöttük össze – mondta lapunknak Roma Ádám.

A szerdai autómentes nap fő „attrakciója” egy szimulált baleset volt, amiben négy fiatal szenvedett képzeletbeli balesetet, őket kellett kiszabadítaniuk az összetört gépjárműből a tűzoltóknak. Ezután a mentősök vették át a főszerepet, akik szakszerűen ellátták a sérülteket, majd a nyaki sérülést szenvedett fiatalembert a lánglovagok, s persze egy hordágy segítségével a mentőautóba helyeztek.

A szimulált baleset narrátora Csikós Péter, a nyíregyházi Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság vezetője volt, aki a tűzoltóautóban ülve, egy hangosbeszélő segítségével tájékoztatta az érdeklődőket arról, mit is látunk éppen.

– Sajnos egyre gyakoribb az olyan eset, mikor pénteken vagy szombaton éjszaka a bulizó fiatalok drog vagy alkohol hatása alatt ülnek volán mögé. Azért is hasznos ez a mai nap, hogy felhívjuk ennek veszélyeire a figyelmet. Bízom benne, hogy a jövőben csökkenni fog a diszkóbalesetek száma – tette hozzá Csikós Péter.

Debrecenből jött a busz

Természetesen mi is kaphatóak voltunk egy kis múltidézésre, és fölszálltunk a főtéren békésen parkoló Ikarus 311-es típusú, 1970-es évjáratú autóbuszra. Kónya Sándor szívélyesen fogadott bennünket, akitől gyorsan megkérdeztük, miért is lóg a vezető ülés fölött egy DVSC zászló. A válasz roppant mód egyszerű: a busz a szürke hétköznapokat a Észak-magyarországi Közlekedési Központ debreceni telephelyén tölti.

– Ez a busz 16 esztendeje úgynevezett bemutató busz, azaz gyakran tűnik fel a maihoz hasonló rendezvényeken. Ma például azért vagyunk itt, hogy illusztráljuk, környezetvédelmi szempontból is sokat változott a világ, lásd a tőlünk ötven méterre „kiállított” gázüzemű autóbuszt – mondta Kónya Sándor.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában