Helyi közélet

2018.09.25. 11:20

Egy nyírségi kis település – három helytörténész szemszögén keresztül

Kótaj - Az elmúlt években többen is írtak könyvet Kótaj múltjáról és életéről.

Kótaj - Az elmúlt években többen is írtak könyvet Kótaj múltjáról és életéről.

Rendszeresen beszámolunk lapunkban lelkes amatőr helytörténészekről, akik fáradhatatlanul kutatnak levéltárakban, hogy összegyűjtsék a lakóhelyükkel kapcsolatos történeteket, régi eseményeket. Nem sok település mondhatja el magáról azonban, hogy három helytörténésszel is büszkélkedhet. E kevés települések egyike Kótaj, s október 6-án egy író-olvasó találkozó keretében mind a három szerző bemutatja könyvét az érdeklődőknek.

Huszonkét évig gyűjtötte

– A településről Nagy József, Vas János és Dobránszky Sándor írt helytörténeti munkát. A tanulmányaik Kótajról szólnak, de mind a három személy más-más szempontból, más-más összefüggésekben érinti a települést. Nagy József bácsi kimondottan Kótaj eredetével, történetével foglalkozik. Huszonkét esztendeig gyűjtötte levéltárakban, egyházi anyakönyvekben a településre vonatkozó adatokat. Elmúlt már 80 éves, jelenleg Németországban él, de hazajön az október 6-ai rendezvényre – tájékoztatta lapunkat Ferencziné Székely Ildikó művelődésszervező, a helyi faluház munkatársa.

Nagy büszkeség a településnek

– Vas János úgy dolgozta fel a falu történetét, hogy a benne élő családok életét is bemutatja szakmai alapossággal a történelem sodrásában. A könyv egyszerre történelmi dokumentum és irodalmi olvasmány. Dobránszky Sándor önéletrajzi ihletettségű könyvet írt, amelynek a szerkesztésében mi is segítettünk, a kiadását pedig az önkormányzat is támogatta Orosz Mihály polgármester vezetésével.

– Dobránszky Sándor a községben élte le életét, itt dolgozott iskolaigazgatóként, több fontos közéleti tisztséget is betöltött, élményeit, emlékeit örökítette meg a könyvében. A három szerző közös író-olvasó találkozójának az ötletét egyébként dr. Helmeczi Istvánné Gálik Margit nyugdíjas pedagógus vetette fel, mert úgy gondolta, hogy egyrészt nagy büszkeség egy településnek, ha három könyv is születik róla, másrészt tisztelet és elismerés jár azoknak a személyeknek, akik időt és fáradtságot nem ismerve ilyen formában hajtanak fejet szülőhelyük előtt.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában