Helyi közélet

2018.09.04. 17:04

Értékes emberek értékes munkája

Nyíregyháza - A közfoglalkoztatottak büszkék lehetnek a munkájukra, miközben esélyt teremtenek önmaguk számára. Interjú Román István megyei kormánymegbízottal.

Nyíregyháza - A közfoglalkoztatottak büszkék lehetnek a munkájukra, miközben esélyt teremtenek önmaguk számára. Interjú Román István megyei kormánymegbízottal.

Harmadik alkalommal rendez Közfoglalkoztatási Kiállítást és Vásárt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházán, a Continental Aréna parkolójában szeptember 6-án. Ezúttal is igazi értékteremtő seregszemlének ígérkezik a program – ez derül ki Román István kormánymegbízott szavaiból.

Mit tart a kiállítás és vásár legfontosabb üzenetének?

A kormányzat célja a teljes foglalkoztatottság megvalósítása, de továbbra is elkötelezett abban, hogy munkát biztosítson minél több hátrányos helyzetű álláskeresőnek. Mindenki, aki képes és tud dolgozni, legalább a másodlagos munkaerőpiacon munkához jusson. A közfoglalkoztatás egy állapot, aminek a fő célja az, hogy az emberek visszakerüljenek az elsődleges munkaerőpiacra. Nagyon fontos, hogy a közfoglalkoztatási programokat oly módon valósítsuk meg, hogy azok valódi értéket teremtsenek. Ez a kiállítás ékes bizonyítéka annak, hogy mind a közfoglalkoztatók, mind a közfoglalkoztatottak büszkék lehetnek a munkájukra, hiszen a rendezvényre ellátogatók testközelből láthatják, milyen hasznos, értékteremtő munkát végeznek a közfoglalkoztatásban, melynek gazdasági haszna vitathatatlan, mivel az előállított termékek magas színvonalúak, piacképesek, jól értékesíthetők. A kiállítás keretein belül a közfoglalkoztatottak be tudják bizonyítani, hogy értékteremtő munkát végeznek, és meg tudnak felelni az elsődleges munkaerőpiac kihívásainak is.

Milyen célközönségnek szól ez a kezdeményezés?

Minél szélesebb közönségnek szeretnénk minél látványosabb keretek között bemutatni a lakosság, az érdeklődők számára, hogy milyen eredmények születtek a megyében a különböző közfoglalkoztatási programokban. A kiállításnak a közfoglalkoztatás által teremtett értékek bemutatása mellett az is célja, hogy megteremtse annak lehetőségét, hogy a résztvevők, a települési önkormányzatok megismerjék egymást. Megnézzék egymás munkáit, ötleteket merítsenek, tanuljanak egymástól új, máshol már kipróbált és eredményesen működő programok indításához. És nem utolsó sorban lehetőséget biztosít a lakosság számára, hogy a közfoglalkoztatás keretében megtermelt kiváló minőségű termékeket vásároljanak.

Mit láthatnak az érdeklődők?

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 74 településének képviselői mutatják be a Járási Startmunka programok során termesztett, előállított termékeiket. Maguk a kiállítóstandok, a faházak is a közfoglalkoztatottak kezei által, az országos hajléktalan közfoglalkoztatotti mintaprogram keretében készültek. A kiállítás vásár jellegét hangsúlyozva lehetőség lesz a települések megismerésére, az általuk készített termékek kóstolására, azok megvásárlására is. Az önkormányzatokon kívül a Continental Aréna aulájában a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság, a NYÍRERDŐ Zrt., a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kiállításait is megtekinthetik az érdeklődők. Munkatársainktól tájékoztatást kaphatnak majd a hazai és Uniós (GINOP, TOP) programok támogatási lehetőségeiről, de lehetőség nyílik hivatali ügyek intézésére, akár egy személyigazolvány cserére is, mivel a mobil kormányablak buszban munkatársaink fogadják az érdeklődő ügyfeleket.

Milyen kísérőprogramokkal fokozzák az érdeklődést?

A megnyitót követően a színpadon a települések zenekarainak és tánccsoportjainak produkciói szórakoztatják majd a közönséget. A látogatók megismerkedhetnek többek között a szövéssel, hímzéssel, kosárfonással, fafaragással, a bátrabbak saját kezűleg készíthetnek apróbb ajándéktárgyakat, de bepillantást nyerhetnek a tésztakészítés, a papírbrikett gyártás, a savanyítás, a tökmagolaj-préselés, a befőzés munkafolyamataiba is. Természetesen, a kiállítók saját termékeikből kóstoltatásokat is tartanak, így lehetőség lesz különböző lekvárok, szörpök, sajtok, sütemények, vagy az állattenyésztésből származó késztermékek, pl. sajt, kolbász, füstölt sonka, szalonna megízlelésére is.

Milyen adatok és változások mentén elemezhető megyénk közfoglalkoztatási programja, jelenlegi helyzete?

A kormányzati szándékkal összhangban országszerte egyre kevesebb a közfoglalkoztatásban részt vevők száma, hiszen egyre több embernek van lehetősége elhelyezkedni a versenyszférában. A cél, hogy minél többen jussanak ki a közfoglalkoztatásból az elsődleges munkaerő-piacra. Ezzel összhangban országszerte kevesebb a közfoglalkoztatottak száma, nincs ez másként megyénkben sem. A foglalkoztatási helyzet folyamatos javulása ellenére továbbra is feladat a közfoglalkoztatás szervezése, koordinálása. 2017-ben a közfoglalkoztatásban résztvevők létszáma egy év alatt közel 10 ezer fővel csökkent. Jelenleg a közfoglalkoztatásban résztvevők megyei havi átlagos létszáma (1–6 havi adat alapján) 27 ezer fő, ami közel 6 ezer fővel kevesebb, mint egy évvel korábban, hiszen a munkaképes közfoglalkoztatottak közül az elmúlt években sokan kerültek vissza az elsődleges munkaerőpiacra. A munkához jutást a közfoglalkoztatás keretein belül elvégzett különféle képzések is segítették, hiszen a legfőbb cél az, hogy a közfoglalkoztatás tapasztalatait felhasználva az abban dolgozók tovább lephessenek és rövidebb vagy hosszabb távon saját lábra tudjanak állni, képesek legyenek az önállóság útjára lépni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában