Helyi közélet

2018.09.29. 13:11

Évekre képes megállítani a betegség súlyosbodását egy új gyógyszer

Nyíregyháza - Évtizedekkel ezelőtt a sclerosis multiplex (SM) szó hallatán az emberek fejében az első képi asszociáció a tolókocsi volt, nem véletlenül, hiszen 30 évvel ezelőtt nem feltételezték, hogy a 2000-es években rohamos ütemben fog fejlődni a gyógyszeres terápia, ...

Nyíregyháza - Évtizedekkel ezelőtt a sclerosis multiplex (SM) szó hallatán az emberek fejében az első képi asszociáció a tolókocsi volt, nem véletlenül, hiszen 30 évvel ezelőtt nem feltételezték, hogy a 2000-es években rohamos ütemben fog fejlődni a gyógyszeres terápia,amelynek eredményeképpen ma már a betegség agresszív típusát is eredményesen lehet kezelni. Tízféle készítmény képes késleltetni a leépülést, s az újgenerációs gyógyszerek mindegyikéhez hozzá lehet férni Magyarországon – mondta el dr. Komoly Sámuel, a Magyar Neuroimmunológiai Társaság elnöke Nyíregyházán.

Tudományos konferencia

A megyeszékhely adott otthont pénteken a társaság ötödik tudományos kongresszusának. A konferencia a neuroimmunológia teljes spektrumát tárgyalta, ugyanis számos neurológiai kórkép hátterében (neuropátiák, egyes izombetegségek) valamilyen immunológiai történés áll – hangzott el. A több, mint 200 orvos részvételével megrendezett rangos, hazai szakmai találkozón arra a tudományos áttörésre koncentráltak, amely a közelmúltban ment végbe a sclerosis multiplex kezelésében, s a gyógyszeres terápiának köszönhetően jelentősen javulhat az SM betegek életminősége.

– Az elmúlt három évben törzskönyveztek olyan gyógyszereket – tárta a hallgatóság elé dr. Komoly Sámuel – amelyek a legsúlyosabb eseteknél a betegek állapotromlását hátráltatják, ezeket a gondozó centrumokban méltányossági alapon megkaphatják a betegek.

Igazoltak az eredmények

Az új, erősebb hatású gyógyszereket mindössze két egymás utáni évben kell alkalmazni, ezt követően 3 évig semmiféle gyógyszerre, injekcióra nincs szüksége a páciensnek – mondta a neurológus, s hozzáfűzte: – az a tapasztalat, hogy a gondozottak fegyelmezetten betartják a szakorvosok utasításait a centrumokban és otthon is.

– A sclerosis multiplexnél az immunrendszer túlműködik, ezt a túlműködést fékezik meg az új gyógyszerek, célzottan csökkentik aktivitását, miközben az immunrendszer többi része ép marad, és meg tudja védeni a szervezetet a fertőzésektől, az influenzától, ügyelve a hasznos bélbaktériumok megőrzésére is – tudtuk meg a neurológustól.

– Az új terápia tünetmentessé teszi a beteget; egy éves költsége 15 millió forint – mondta el dr. Diószeghy Péter, a Jósa András Oktatókórház neurológiai osztályának vezető főorvosa. Hozzátette: a nyíregyházi centrumban tíz sclesosis multiplexes beteget az említett legmodernebb készítménnyel gyógyítanak.

A szervezet autoimmun betegségéről

A sclerosis multiplex a központi idegrendszer gyulladásos autoimmun betegsége, amelynek során károsodik az agy és a gerincvelő idegsejtjeit védő velőshüvely.

A védőburok szétesése miatt zavar támad az idegrendszer kommunikációs rendszerében: lelassul vagy megszűnik az ingerületátvitel, látási, érzékelési, mozgási és esetenként pszichiátriai problémákat okozva. A gyógyíthatatlan, sok esetben rokkantsághoz vezető betegségnek több megjelenési formája van, előfordul, hogy a tünetek elszigetelt rohamokban jelentkeznek vagy folyamatosan súlyosbodnak. A legtöbb beteget a 20–30-as éveiben diagnosztizálják. A kezelések célja a betegség súlyosbodásának lassítása és a rohamok megszüntetése.

A tünetek nagyfokú változatosságot mutatnak az érintett idegek elhelyezkedésének függvényében. Ha a végtagokban zsibbadás, érzéketlenség jelentkezik, orvoshoz kell fordulni.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában