Helyi közélet

2018.09.25. 14:48

Ijesztő adatokkal szembesítettek

Nyíregyháza - Nyíregyházán állomásozik péntekig a közlekedésbiztonsági roadshow a Magyar Autóklubnak köszönhetően.

Nyíregyháza - Nyíregyházán állomásozik péntekig a közlekedésbiztonsági roadshow a Magyar Autóklubnak köszönhetően.

– Az idén szinte már most elértük azt a számot, ami tavaly az egész évben volt a súlyos sérüléssel járó baleseti statisztikákban. Mindannyiszor ott vannak a tűzoltók a beavatkozásoknál, minden tőlük telhetőt megtesznek a műszaki mentéseknél – hasítottak a levegőbe Gerebenics Károly tűzoltó alezredesnek, a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjének a szavai.

A Biztonságosan közlekedni egy életúton elnevezésű országjáró közlekedésbiztonsági és oktató program újabb állomásának a Pazonyi úti bevásárlóközpont parkolója ad otthont. Délelőttönként szervezett iskolai csoportokat kalauzolnak, délutánonként (szerdán és csütörtökön 18, pénteken pedig 15 óráig) bárki előzetes egyeztetés nélkül odalátogathat, és megoldhatja a különböző feladatokat. Kedden délelőtt a nyíregyházi Bánki Donát Műszaki Középiskola és Kollégium 15. a osztályos diákjai vettek részt az oktatáson, mentek végig az ügyességi pályán, ültek bele az ütközésszimulátorba, tesztelték le a távolságbecslési gyakorlatot.

A 2006 óta létező kampányt a Magyar Autóklub keltette életre. Timkó Attila menedzseli a programot, mely során az idén az ország 29 különböző helyén bukkannak fel: Nyíregyházára Miskolcról érkeztek, a jövő héten pedig Debrecenben teljesítik a küldetésüket.

– Mit kellene tenni ebben a helyzetben? – tette fel a kérdést Szaszala László, a Magyar Autóklub regionális elnöke. – Fontos tudni, hogy az autóklub a szponzorok támogatásával sok-sok millió forintot fordít a közlekedésbiztonsági célokra. Ezzel együtt tény, hogy rengeteg a baleset. Emelkedik a külföldről behozott járművek és az újonnan eladott autók száma, vagyis nő a balesetek kockázata. Az a törekvés, hogy csökkenjenek a balesetek, ehhez több olyan pici lépésre van szükség, mint amilyen ezt a mostani is. Ebben az évben az országos kampányba bekerültek az Erzsébet-táborok zánkai és fonyódligeti résztvevői, így bővült a megszólítottak köre.

A speciális oktatási egység révén szimulálják a borulást, részegszemüveggel modellezik a vészhelyzeteket, emellett kerékpáros ügyességi pályán bizonyíthatnak, és az érdeklődőkkel ismertetik a gyalogosok és a kerékpárosok közlekedési szabályait.

– Sajnálatos módon közel 10 százalékkal több baleset történt az országban és Szabolcs-Szatmár-Beregben, mint az előző évben ilyenkor – jelentette ki Matyi István, a megyei rendőrfőkapitányság közlekedésrendészeti osztályának osztályvezetője. – A fő ok a gyorshajtás, az előzés és a kanyarodás szabályainak megszegése. A legtöbb balesetet a gépkocsivezetők idézik elő. A legfontosabb a közlekedők biztonsága, a tudatos járművezetéshez pedig fel kell készülni. Ehhez minden fórumot meg kell ragadni. A Biztonságosan közlekedni egy életúton kiváló alkalom a pozitív szemléletformálásra.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában