Helyi közélet

2018.09.19. 16:24

Kemény fából faragták a kreatív vulkanizálót

Nyíregyháza - A háza mellett kialakított műhelyben alkot kikapcsolódásként a nyíregyházi vulkanizáló szakember.

Nyíregyháza - A háza mellett kialakított műhelyben alkot kikapcsolódásként a nyíregyházi vulkanizáló szakember.

Korábban a fa és az ebből készült eszközök szerves részét képezték a mindennapoknak. Szerencsére vannak olyan emberek, akikben ma is él a fa iránti szeretet és nem csak szívesen használnak, hanem készítenek is fa tárgyakat. – Már gyermekkoromban vonzódtam a fához. Tíz évvel ezelőtt a fiam pappá szentelése alkalmából vágtam bele a fafaragásba. Debrecenben a Késmárk utcában található ortodox kápolnába készítettem ikonosztázt, melyet később a teljes templombelső kialakítása követett – említette Sipos József, aki a ContiTech kompenzátor üzemében dolgozik felépítő, vulkanizáló munkatársként.

– Mivel ez nem egy széles körben elterjedt tevékenység, nem egyszerű a szükséges eszközöket beszerezni, például a vésőket hagyatékokból gyűjtöttem össze. Szakmám szerint esztergályos vagyok, komplett műhelyem van, ahol saját magam készítek szerszámokat. Az elejétől kezdve autodidakta módon képeztem magam, az interneten található videók, leírások segítségével, melyek jó alapot adtak a kisebb faragásokhoz, tálakhoz és fali képekhez. A mai napig támogatom a hagyományőrzést, és szívesen olvasok a székelyekről, akik nagy mesterei a művészet ezen ágának. Legszívesebben diófába faragok a kellemes és élettel teli színe miatt, ugyanakkor a hársfát is szeretem, mert könnyen lehet vele dolgozni. Természetesen a jó minőségű faalapanyag beszerzése sem egyszerű, mindig többfélét és nagy mennyiséget tárolok otthon, többek között gyümölcsfából, gőzölt tölgyfából és diófából.

Minden munkáját szereti

– Saját kútfőből kapok ihletet. Ha meglátok egy fát, ágat, botot, általában érzem, hogy mi az, amit a legjobban el lehet készíteni belőle. Számomra élethű emberi arcot faragni a legnehezebb, így mindig nagy kihívás, ha ilyen témájú felkérést kapok. Minden munkámat szeretem, hiszen egyediek és sok emlék kötődik hozzájuk. A már említett templombelső elkészítése igazi megtiszteltetést jelentett, teljesen rám volt bízva a mintaválasztás.

- Ilosvaj Boglárka -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában