Helyi közélet

2018.09.29. 09:23

Kutakat fúrtak az uszodánál

Nyíregyháza - Jövő őszre készülhet el a vadonatúj sportlétesítmény a Continental Arena tőszomszédságában.

Nyíregyháza - Jövő őszre készülhet el a vadonatúj sportlétesítmény a Continental Arena tőszomszédságában.

Bő két éve jelentette be dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, hogy „uszoda, jégpálya és atlétikai centrum is épül Nyíregyházán, a városi stadion pedig futballarénává alakul”.

Ebből a jégpályát már birtokba vehettük, a leendő uszodához pedig nemrég láttak hozzá, és a tervek szerint jövő őszre készülhet el.

Minden vízfelület kell

A januári study touron a 26 éve úszóként a barcelonai olimpián 100 méter háton ezüstérmet szerző dr. Szabó Tünde a Kelet-Magyarországnak megerősítette: – Nekem szívügyem az uszoda. Nagy örömömre szolgál, hogy megépülhet a Continental Arena mellett az úszók csodálatos centruma. Minden vízfelületre szükség van, az a törekvés, hogy mindenki tanuljon meg úszni. Nekem ez az Arany-iskolában adatott meg.

Aki mostanság a Continental Aréna környékén jár, azzal szembesülhet, hogy javában tartanak a bujtosi uszoda építésének munkálatai a Hunyadi utca, Szegfű és Bujtos utca közötti szakaszán. Emiatt két héten át sávszűkületre számíthatnak a közlekedők.

Látványos referenciák

– A kivitelezés jelenlegi szakaszában a telket érintő közművek kiváltásának munkái vannak folyamatban, többek között ezért is szükséges a Hunyadi utca forgalmi rendjének megváltoztatása. Az erre közlekedők fokozott figyelmét és türelmét kérjük a munkálatok idejére, ami várhatóan 2 héten belül befejeződik, így visszaáll a megszokott közlekedési rend – reagált érdeklődésünkre Makai Dávid Lajos, a kivitelező ­KEVIÉP Kft. projektvezetője.

A cég építette többek között a debreceni sportuszodát és a makói hagymatikumot is, így aztán a látványos referenciáikra igen csak büszkék lehetnek.

Hét méter mélyre fúrtak

– A közműkiváltások mellett jelenleg a talajvízszint vákuumkutas süllyesztését végezzük: megközelítőleg 200 kutat fúrtunk le 7 méter mélyen, a talajvizet 4 gépház segítségével a meglévő csapadékvíz-elvezető rendszerbe vezetjük, a szivattyúk folyamatosan dolgoznak a területen. Amennyiben a talajvízszint süllyesztése a jelenlegi ütemben halad tovább, 2 hét múlva elkezdődhetnek az alapozási, valamint a földmunkák – mondta Makai Dávid Lajos.

Vízilabdázhatnak is akár

A beruházás összértéke mintegy 2 és fél milliárd forint, melynek 750 millió forint az önereje. Nyíregyháza önkormányzatának nem jelent gondot az összeg, ugyanis a kormány támogatja a fejlesztést.

A tízpályás nagymedence 220 centiméter mély és 50 méter hosszú lesz, emellett tanmedence, hat öltöző és háromszáz fős lelátó is helyet kap az épületben. Nem csak az úszók örülhetnek a beruházásnak, nemzetközi vízilabdameccset is rendezhetnek akár a medencében. Addig még sok-sok karcsapás van hátra a munkások részéről, hogy aztán közel egy év múlva vígan lehessen lubickolni a vadonatúj medencében.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában