Helyi közélet

2018.09.25. 09:50

Kutyakozmetika: nem újkeletű trend

Nyíregyháza - Nem felkapott őrület, fontos egészségügyi és higiéniai ápolás a házi kedvenceinknek.

Nyíregyháza - Nem felkapott őrület, fontos egészségügyi és higiéniai ápolás a házi kedvenceinknek.

Mielőtt azt gondolnánk, hogy a 21. század egyik legújabb hóbortjáról informálódunk éppen, mindenképpen el kell oszlatni a kételyeket. A kutyák kozmetikázásának története – noha korábban nem létezett rá külön kifejezés –, jóval régebbre nyúlik vissza, mint gondolnánk.

Kezdetben leghűségesebb négylábú barátainkat nem hobbi célból tartották, hanem kemény munkára fogták őket. Például a terelőkutyák sokszor maguk is átestek a rendszeres nyíráson, úgy, mint azok az állatok, akiket őriztek. Nagyjából a 15. századtól kezdtek kedvtelésből kutyákat tartani, így a szőrápolás és fazonigazítás hajnala is arra az időpontra tehető, ám ekkor a mesterséget – a megfelelő eszközök hiányában – még lovászmesterek végezték.

– Tapasztalataim szerint az emberek nagy része (és ebbe még a kutyás gazdikat is bele kell értenem) úgy vélekedik, hogy ártanak a rendszeres fürdetéssel kedvenceiknek, pedig óriásit tévednek – kezdte Diczku Anikó, kutyakozmetikus. Manapság rengeteg, kifejezetten kutyasamponként forgalomban lévő termék közül válogathatunk, amiket e célból fejlesztettek ki. Igazából a négylábúaknál is komfortérzet kérdése az ápoltság, mint az embereknél. Volt egy puli vendégem, aki alig várta, hogy megszabadítsam súlyos loboncaitól – emlékszik vissza a szakember.

– Amire kifejezetten oda kell figyelnünk felelős gazdiként az az, hogy mosdatás után visszazsírosítsuk kutyáink szőrzetét természetes zsíranyagot tartalmazó balzsamokkal, ez ugyanis az immunvédelmük egyik elengedhetetlen feltétele.

Az első lépések

Bizonyos feltételeknek meg kell felelni, ha kozmetikába szeretnénk vinni az ebeket. A fertőzések elkerülése érdekében az állatnak rendelkeznie kell a kötelező állatorvosi oltásokkal. Hiába a fertőtlenítés, a védelmet nem lehet teljesen biztosítani. A különböző szőrtípusú kutyák más-más kozmetikai beavatkozást igényelnek. A szálkás vagy drótszőrű ebeket trimmelik, míg a puhaszőrűek esetén elegendő egy egyszerű vágás is.

– A kinézeten túl egészségügyi előnyei is vannak a rendszeres, szakember által végzett kezeléseknek. Tanulmányaink alatt mély ismereteket szereztünk a kutyák bőrbetegségeiről, így gyorsan észreveszem, ha valami nem stimmel az állattal – taglalta a szakember. Diczku Anikó elárulta: nemcsak csaholó pajtásaink járnak hozzá, gyakori vendégek nála a macskák is, akiknek szintén megvan a maguk ápolási rutinja. – Fajtól függetlenül, nagy odafigyelést igényel az állatok körömvágása, hiszen sok esetben érbe vághatunk, ha nem vagyunk elég figyelmesek. Manikűröztem már tengerimalacot, de díszmadarakat is.

Hajmeresztő trendek

Amerikában már 10 éve hódít a kutyák karmainak kifestése. Gazdi és kis kedvence sokszor együtt járnak manikűröshöz és mindketten színes körmökkel távoznak. Ez az irányzat most a szőrfestéssel folytatódik. A szivárvány bármely árnyalatát felhasználva lophatunk négylábú barátaink bundájába pár színes tincset, de akár az egész szőr­zetüket is befesthetjük, szigorúan erre a célra szánt termékekkel. A vágási stílusokat tekintve a yorkshire terriereknél most az „ázsiai pillangó“ módszer indult világhódító útjára, ami annyiból áll, hogy az állat pajeszát és fül körüli szőrzetét jóval állkapocs alá hagyjuk nőni.

GE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában