Helyi közélet

2018.09.19. 13:16

Lövés dördült Demecser központjában

Demecser - Doberdó hősére, Kratochvil Károlyra emlékezett szerdán a Honvédsuli, a koszorúzást díszlövés követte.

Demecser - Doberdó hősére, Kratochvil Károlyra emlékezett szerdán a Honvédsuli, a koszorúzást díszlövés követte.

– 2018 egy misztikus év, a kerek évfordulók éve: 170 éves a Magyar Honvédség, 100 évvel ezelőtt fejeződött be a Nagy Háború, ahol harcolt Kratochvil Károly, „Doberdó hőse”, a Székely Hadosztály parancsnoka, ma az ország egyetlen honvéd szakközépiskolájának névadója – hangzott el szerdán reggel a Honvédsuli Egyesület szervezte „170 éve érted” Kratochvil Károly Emlékmenet első állomásán, Demecser központjában.

Akár az életük árán is

A község áldozatainak 1995-ben állított emlékműnél tartott megemlékezésen a második világháborús önkéntes ápolónő ruhájába bújt Molnár Alexandra kadét tizedes rámutatott: 1848-tól egészen napjainkig hazánkat a Magyar Honvédség védelmezi, katonáink Magyarország függetlenségét, az állampolgárok jogait és szabadságát bátran, a törvények betartásával és betartatásával, a rájuk bízott honvédek és fegyverek erejével, akár életük árán is megvédik.

– Mint ismeretes, 100 évvel ezelőtt, 1918-ban fejeződött be a Nagy háború, amelyben Kratochvil Károly harcolt, halálának 72. évfordulójára is emlékezünk – hangsúlyozta a szónok.

A koszorúzás után Váradi László, a város polgármestere felkötötte Demecser emlékszalagját a megyei közgyűléstől kapott, 38 mintájú csapatzászlóra.

A koszorúzók névsora

– Honvédsuli Egyesület

– a demecseri önkormányzat nevében Váradi László polgármester, Lengyel Lászlóné alpolgármester, Inzsöl János, a város jegyzője

– a Demecseri Oktatási Centrum nevében Kaszás Miklósné intézményegység vezető, Krajczné Papp Katalin intézményegység vezető helyettes

– a Fidesz demecseri alapszervezete nevébenTeremy Károlyné, Bunkóczi Lajos

– a Barátság Demecseri Nyugdíjas Egyesület, a kézimunka szakkör és a Demecseri Rétközi Hagyományőrző Pendelyes Néptánccsoport nevében Barati Sándorné, Hajnal Béláné, Bilecz László

A teljes cikk a Kelet-Magyarország csütörtöki számában, illetve a kelet.hu-n olvasható.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában