Helyi közélet

2018.09.08. 10:12

Megszépült, új iskolákban fogadták a diákokat

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Mozgalmas tanítási év kezdődött el az egyházmegye iskoláiban.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Mozgalmas tanítási év kezdődött el az egyházmegye iskoláiban.

Diákok százai csodálkozhattak rá a tanév első napjain megszépült iskolájukra. Lapunk az elmúlt napokban tudósított a nyírbátori és geszterédi katolikus iskolák felújított épületeinek átadásáról. A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásában működő tíz oktatási intézményben összesen 5224 diák tanul, létszámában is gyarapodnak az egyházi iskolák, és vannak egészen „fiatalnak” számító katolikus iskolák megyénkben, ahol szeptemberben a második tanévet kezdik egyházi fenntartásban.

Az előző tanévben katolikus iskolánk alapköveit raktuk le, ami felelősség és egyben lehetőség volt a megújulásra." Horváth-Bócsi Irén

A hit a mindennapi élet része

– Ajak hagyományosan katolikus település, a lakosság jelentős része római katolikus vallású. Diákjaink elsősorban a családban, és természetesen az iskolában is gyakorolják a keresztény hitéletet. Stabil a gyereklétszámunk, van elég pedagógusunk, szakmai programunkat ebben a tanévben is fejlesztjük – mondta el Rozinka Mihály, az Ajaki Tamási Áron Katolikus Általános Iskola igazgatója.

– Nyugodt, kiegyensúlyozott az iskolai környezet, jó a hangulat, tervezhető és kiszámítható a gazdálkodásunk, amióta egyházi fenntartásban működünk. A „Lelki Napokon” a tanár-diák feltöltődik, erőt merít a munkához. Az egyház támaszt és segítséget jelent a szülőknek is a gyermeknevelésben, a mi dolgunk pedig, hogy színvonalas oktatást nyújtsunk – tette hozzá az intézményvezető.

Stabilitás, támasz, fejlődés

– Kiléptünk a megyehatárokon túl azzal, hogy immár egy éve, hogy a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyéhez tartozunk, ugyanis itt a tíz iskola egy nagy közösség: tartalmas szakmai kapcsolatot ápolunk egymással, közös versenyeken mérettetik meg magukat a diákok, együtt veszünk részt az egyházmegyei ünnepeken, kirándulásokat szervezünk – sorolta a nyírteleki Szent Anna Katolikus Általános Iskola intézményvezetője, Horváth-Bócsi Irén.

– Az előző tanévben egy katolikus iskola alapköveit kezdtük el lerakni, ez nagy felelősség és egyben lehetőség is volt számunkra a megújulásra. ­Innentől kezdve a pedagógusokkal és a 297 tanulónkkal együtt építjük, erősítjük tovább az iskolát – mondta.

– Az egyház gondos gazdája iskolánknak: nyáron szigeteltük a tetőt, kifestettük a vizesblokkokat, minden tanár előtt laptop van, az oktatást segítő eszközökből sincs hiány, és aminek kiváltképp örülünk; a szakos ellátottságunk 100 százalékos, nincs üres tanári álláshelyünk.

– A sport a művészetek a legjobb eszköz a tanulásra, személyiségfejlesztésre: tánc­oktatást indítunk hamarosan, a nyíregyházi Szent Imre Gimnázium zeneművészeti tanszakához csatlakozunk. Otthont, biztonságot nyújtó, ugyanakkor nyitott, kreativitásra ösztönző iskola szeretnénk lenni, ahol jól érzik magukat a diákok és a tanárok.

– Nagy álmunk, hogy a jelenlegi két iskolaépület (az alsó és felső tagozatosok külön épületben tanulnak) egyszer majd egy telephelyre kerüljön – mondta el Horváth-Bócsi Irén.

- KO -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában