Helyi közélet

2018.09.04. 18:34

Növényfonnyasztó volt a nyár

Nyírlövő - Szomjazó dohánytáblák gyengébb termése figyelmeztet: öntözés nélkül rizikós a termelés.

Nyírlövő - Szomjazó dohánytáblák gyengébb termése figyelmeztet: öntözés nélkül rizikós a termelés.

Az aszályos nyári időjárás miatt jelentős károkat szenvedett idei dohány- termésről számolt be lapunknak Durbák Ferenc, a megye legnagyobb Virginia dohánytermesztőjeként ismert nyírlövői Durbák-Farm Bt. ügyvezető tulajdonosa.

Jelentős termésveszteség

– Ez az év nagyon jól indult, de július közepétől Szabolcs megyét, benne különösen a dohánytermesztőket nagyon nagy aszály sújtja. Most már két hónap óta nem volt csapadék. Nem jött meg augusztusban sem, se elsején, se huszadikán és még most sem ér ide az ország más tájain a mezőgazdaságnak vigaszt hozó eső. Ennek a hosszú szárazságnak a következménye, hogy a termésnek legalább a harminc százaléka odalett. Ezt a hőséget az emberek sem bírják, márpedig a dohányföldeken már jó ideje folyik a betakarítás, és a szükségesnél egyelőre kevesebben vállalják a munkát. Ilyen körülmények között jóval kisebb a munkások teljesítménye is. Ez nagyon nagy gond lesz a termelők számára a számolásnál, hiszen minden többe kerül, de a termés se mennyiségét, se pedig minőségét tekintve azt a költségnövekedést nem tudja kompenzálni.

– A dohányföldjeink 60 százalékán végeztünk a betakarítással, ami, tekintettel arra, hogy még csak szeptember elején járunk, már önmagában is jelzi, mekkora a baj – foglalta össze a helyzetet Durbák Ferenc.

Jó közepes minőségben bíznak

A leszerződöttnél lényegesen kevesebb alapanyaggal kell számolnia a szabolcsi dohány jelentős részét fölvásárló ULT Magyarország Kft.-nek, derül ki az agronómiai igazgató, Fekete Tibor szavaiból. – A jövő héten, szeptember 10-én kezdi cégünk a Virginia dohányok felvásárlását. Ebben a termesztési évben a leszerződött 3.350 tonna dohánnyal szemben várhatóan 3 ezer tonna alatti termést fognak a termelőink értékesíteni. A kieső mennyiséget, ami 15 százalék fölötti lehet, a csapadékszegény és forró júniusi, júliusi és augusztusi időjárás okozta.

A nyíregyházi meteorológiai mérőállomás adatai szerint, a dohány tenyészidejében eddig mindössze 140 mm csapadékunk volt, ami messze nem fedezi a növény vízigényét.

– Az újbóli aszályos év megint igazolta azt az álláspontunkat, hogy öntözés nélkül eredményesen dohányt termelni igen nehéz, nagyon rizikós. Ezért támogattuk az öntözőtelepek létrehozását hosszú éveken át – emlékeztetett az ULT Magyarország Kft. agronómiai igazgatója.

Fekete Tibor hozzátette: a felvásárlási minőségről csak az első felvásárlási hetek után lehet nyilatkozni, de optimisták ezen a téren. – Bízunk benne, hogy termelőink a nehézségeik ellenére is egy jó közepes termésszintet és minőséget el tudnak majd érni – mondta.

GB


[related-post post_id="3969704"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában