Helyi közélet

2018.09.05. 09:21

Sofőrképzés egymilliárdból

Kisvárda - Ebben az esztendőben újabb 1200 tehergépkocsi- és autóbuszvezető képzése valósulhat meg.

Kisvárda - Ebben az esztendőben újabb 1200 tehergépkocsi- és autóbuszvezető képzése valósulhat meg.

Három éve indította be az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) a sofőrképzést. Előzetesen helyzetelemzést tartottak, felmérték az igényeket – országszerte mintegy hatezer fős létszámhiányt regisztráltak. Eleinte több tízezren jelentkeztek, és akik a kurzus résztvevőiként sikeres vizsgát tehettek, azóta már gyakorlott vezetőknek számítanak a közutakon.

– Továbbra is népszerű programnak számít a sofőrképzés. Ez érdemben is hozzájárul a foglalkoztatás bővítéséhez, hiszen valós munkaerőigényekre alapozott képzések segítségével biztosítja a vállalatok növekedéséhez szükséges munkaerőt – fogalmazott Karakó László, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a kisvárdai szakmai összejövetelen.

Ebben az esztendőben újabb 1200 tehergépkocsi- és autóbuszvezető képzése valósulhat meg 1 milliárd forintos hazai forrásból a Gépjárművezető-képzés munkaviszonyban állók számára elnevezésű program keretében. A szállítmányozási és raktározási szektor támogatása kiemelten fontos, hiszen az ágazat 2017-ben a GDP 5,5 százalékát adta, és több mint 290 ezer főt foglalkoztat Magyarországon.

A programra – amelyet az OFA Nonprofit Kft. koordinál – jelentkezőket csak azután vonják be a képzésbe, hogy a munkáltatók kiadták a szándéknyilatkozatokat, ezzel is biztosítva a támogatottak elhelyezkedését. Az ominózus tehergépkocsi- és autóbuszvezető képzések célja az, hogy a magyarországi székhelyű, áru- vagy személyszállítással foglalkozó hazai vállalkozásoknál tapasztalható gépjárművezetői létszámhiány feltöltéséért ingyenes szakirányú képzést és a munkaköri követelményeknek megfelelő szolgáltatásokat nyújtson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában