Helyi közélet

2018.09.15. 09:20

Szabolcsi sikerek és egy különdíj az országos iparbiztonsági versenyeken

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A vasúti veszélyesáru-szállítás ellenőrzésének vetélkedőjét a házigazda Szabolcs-Szatmár-Bereg megye versenyzői nyerték, a katasztrófavédelmi sugárfelderítő egységek között pedig a Terrorelhárítási Központ szakemberei bizonyultak a legjobbnak.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A vasúti veszélyesáru-szállítás ellenőrzésének vetélkedőjét a házigazda Szabolcs-Szatmár-Bereg megye versenyzői nyerték, a katasztrófavédelmi sugárfelderítő egységek között pedig a Terrorelhárítási Központ szakemberei bizonyultak a legjobbnak.

Szeptember tizennegyedikén két iparbiztonsági tárgyú verseny eredményét is kihirdették a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon: ekkor derült ki, hogy ki volt a legjobb az augusztus 27-29. között, Záhonyban megrendezett II. Országos RID Veszélyesáru-szállítási Vetélkedőn, illetve ki nyújtotta a legjobb teljesítményt a szeptember 12-13-án lebonyolított II. Országos Katasztrófavédelmi Sugárfelderítő Egység Vetélkedőn. A ceremónia elején dr. Mógor Judit tű. dandártábornok, a BM OKF hatósági főigazgató-helyettese arról beszélt, hogy nemcsak az eredmény kihirdetése a fontos, hanem az is, hogy visszatekintsünk a versenyek jelentette kihívásokra, a megoldandó feladatokra, sőt, a szakma tanuljon is az eredményekből, azaz a későbbi képzések során felhasználják azokat a tapasztalatokat, amelyeket a vetélkedők során gyűjtöttek a szervezők és a csapatok. A főigazgató-helyettes hozzátette, fontos, hogy az ilyen típusú versenyeken már hagyományosan ott vannak a társhatóságok is, azok a kollégák, akikkel adott esetben, éles helyzetben a katasztrófavédelem szakemberei együtt dolgoznak, együtt avatkoznak be.

A tábornoki köszöntőt követően a jelenlévő versenyzők és megyei iparbiztonsági főfelügyelők előbb a RID-verseny, majd a KSE-vetélkedő tapasztalatairól hallgathatták meg a versenybírók értékelését. Az összefoglalóban a kollégák ismertették a két verseny helyszínét, a megoldandó feladatokat, azután egyenként sorra vették a különböző állomásokat, részletesen elmondták, melyik feladatnál milyen buktatók fordultak elő, milyen általános hibákat követtek el a csapatok, de szót ejtettek a szokatlan, elmés megoldásokról is. A látottak alapján a döntnökök összességében úgy vélték, hogy az előző versenyek óta jelentős fejlődésen mentek át a csapatok, egyebek mellett javult a parancsnoki munka, a csapaton belüli kommunikáció, ám maradtak még fejlesztendő területek.

Az értékelések után Mógor Judit tű. dandártábornok, hatósági főigazgató-helyettes Jakab Gábor tű. alezredes, a BM OKF veszélyes szállítmányok főosztálya helyettes vezetője, illetve Szilágyi Eszter tű. alezredes, a veszélyes üzemek főosztály főosztályvezető-helyettese társaságában átadta a dobogós helyezetteknek járó okleveleket és serlegeket.

A RID-versenyt megnyerte, így a győztesnek járó kupa mellett a vándorserleget is hazavihette a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata, megelőzve a második legjobb teljesítményt nyújtó Nógrád megyei kollégákat, illetve a harmadik helyezést elért Győr-Moson-Sopron megyei versenyzőket. A KSE-vetélkedőn az elsőséget a Terrorelhárítási Központcsapata hódította el, a legjobb katasztrófavédelmi egység a második helyen végzett Zala megyei csapat lett, a képzeletbeli dobogó legalsó fokára pedig a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kollégák állhattak fel.

A veszélyes áruk vasúti szállításának ellenőrzésénél különdíjakat is kiosztottak: az írásbeli feladatok kiemelkedő megoldásáért a Győr-Moson-Sopron megyei csapat tagja, Kiss László tű. alezredes kapott elismerést. A küldeménydarabos és ömlesztett árut szállító kocsik ellenőrzésében legjobbnak minősülő Nógrád megyei csapat is különdíjat vehetett át, ahogy külön elismerték a tartályos vasúti kocsik ellenőrzésében jeleskedő Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei csapat teljesítményét is. A verseny lebonyolításában vállalt szerepéért pedig Kovács Szabolcs tű. alezredes, megyei iparbiztonsági főfelügyelő vehetett át elismerést.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában