Helyi közélet

2018.09.06. 12:32

Szeretnék megfordítani a negatív tendenciákat

Gyulatanya - A gyulatanyai fajtabemutatón kiderült: volt már stabilabb helyzetben is a hazai burgonyatermesztés.

Gyulatanya - A gyulatanyai fajtabemutatón kiderült: volt már stabilabb helyzetben is a hazai burgonyatermesztés.

– Tíz éve, 2008-ban még 351 hektáron szaporítottunk vetőburgonyát, ez idén már csak 154 hektáron valósult meg. Az országos szinten tapasztalható drasztikus területcsökkenés 2012-ben indult el és tart sajnos azóta is. A vetőburgonya termesztésének területi eloszlása a következő: a Dél-Dunántúli régióban (itt a legerősebb Somogy megye) 93,8 hektáron, a Nyugat-Dunántúli régióban 21 hektáron, a Közép-Dunántúli régióban 12,1 hektáron, a Kelet-Magyarországi régióban pedig 27,5 hektáron szaporítunk jelenleg vetőgumókat – fogalmazott a gyulatanyai fajtabemutatón a Nébih elnök-helyettese. Lukács József szerint a fémzárolt vetőmaghasználat visszaesésével nem használjuk ki az abban rejlő előnyöket, úgy mint a garantált faj- és fajtatisztaság vagy a vírusvizsgálat.

– A fémzárolt vetőgumó használatával megközelíthetjük a fajtákban rejlő genetikai terméspotenciálokat, ami egy többlépcsős minősítési folyamat eredménye: ez garantált használati értéket eredményez. Fontos szempont a fémzárolt vetőmagok esetében a nyomon követhetőség, az exportőrök és a hazai feldolgozóipar ugyanis egyre inkább megköveteli az eredetigazolást. A fejlődés útja az új fajták kipróbálása, ami szakmai igényességgel is párosul.

A Nébih elnök-helyettese beszélt arról is, hogy Magyarországon ma öt fajtakísérleti állomáson (Gyulatanyán, Debrecenben, Tordason, Keszthelyen és Röjtökmuzsajon) dolgoznak a burgonyatermesztés felvirágoztatásán túl azon, hogy új és korszerű fajtákat vezessenek be a köztermesztésbe.

Állami szerepvállalás

– A növénytermesztés fejlődése érdekében végzett biológiai innováció objektív megítélésében az állam 126 éve vállal meghatározó szerepet az új növényfajták állami elismerésével, 140 éve pedig a vetőmag és szaporítóanyag minősítési rendszerével. A feladatot a Nébih növénytermesztési és kertészeti igazgatósága látja el – fogalmazott Lukács József elnök-helyettes.

TG

Begyűjtik az információt

– A közös feladatvégzéssel kapcsolatos véleményeket és információkat begyűjtjük, értékeljük és azokat felhasználjuk a további munkánk során. Mérjük a partnereink elégedettségének szintjét azért, hogy az ügyfélbarát rendszerünket továbbfejlesszük. További feladatunknak tekintjük a biológiai alapok (fajta és vetőmag), a magyar vetőmag kiváló minőségének fenntartását, a minősített szaporítóanyag-felhasználás erősítését – emelte ki Lukács József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában