Helyi közélet

2018.09.12. 11:59

Találkozás a Sóstói-erdő legcukibb lakóival

Nyíregyháza - Ezúttal sem kellett csalódniuk azoknak, akik a peleközeli élmények miatt csatlakoztak az odútisztítási akcióhoz.

Nyíregyháza - Ezúttal sem kellett csalódniuk azoknak, akik a peleközeli élmények miatt csatlakoztak az odútisztítási akcióhoz.

Az elmúlt nyolc évben több mint ezer kismadár repült ki azokból a mesterséges odúkból, amelyeket az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület önkéntesei készítettek és helyeztek el a nyíregyházi parkerdőben. A több mint hatvan odú hozzájárul az élővilág változatosságának fenntartásához Sóstói-erdő azon részein, ahol a fiatal fákon még nincs elég természetes fészkelőhely. Az egyesület önkéntesei azért gyűltek össze a napokban, hogy elvégezzék az évente esedékes felújítási, takarítási munkákat.

Az életükbe kerülhet

- Az odúk tisztítására azért van szükség, mert a fészekanyagban elszaporodhatnak a paraziták, így veszélyeztetik a következő lakókat - mondta dr. Szigetvári Csaba elöljáróban azok kedvéért, akik először vettek részt ilyen programon. Az E-misszió elnöke hozzátette: korábban tél végén, tavasz elején takarítottak, az őszi időpontot a védett mogyorós pelék kedvéért választották, 2017 emlőse ugyanis előszeretettel választja lakhelyéül a madárodúkat, s akár az életébe is kerülhet, ha megzavarják a téli álmát.

Erős évük volt

- Az idén erős évük volt a mogyorós peléknek, körülbelül olyan arányban használták az odúkat, mint a madarak, és nem csupán lakóhelyül, hanem szaporodásra is. Az erdei egerek szempontjából tavaly volt először ehhez hasonlóan magas odúfoglalás - akkor 11-et számoltunk, míg a megelőző években csak egyet-kettőt. Ennek az okát nem ismerjük, talán kezdik megszokni az új lakhatási lehetőséget. Több esetben a kisemlősök olyan odúkba költöztek, amelyekben tavasszal sikeresen költöttek a madarak - összegzett Szigetvári Csaba.

HP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában