Helyi közélet

2018.09.19. 11:57

Zománcon a sárkány, a tigris és a pelikán is

Nyírbátor - A sorozat a nemrégiben elhunyt Dózsa György emléke előtt tiszteleg.

Nyírbátor - A sorozat a nemrégiben elhunyt Dózsa György emléke előtt tiszteleg.

Makrai Zsuzsanna legújabb alkotásán áll egy felirat: „itt a világ közepe”. Ezzel a művel kezdődik el egy alkotás-sorozat, amely a Szárnyas Sárkány utcaszínházi fesztiválnak állít emléket.

– Amikor Dózsa Gyuriék elindították negyedszázaddal ezelőtt ezt a fesztivált, akkor bizony kitűnő munkatársai voltak, akik a szellemi muníciót adták. Készítettek egy műsorfüzetet, amiben bemutatták a közreműködőket. A címlapra a szatmár-beregi középkori falusi templomok kazettás mennyezeteiről választottak egy-egy táblaképet, tigrist, pelikánt, szárnyas sárkányt a maga naiv középkori ábrázolásával. Ezeket átültetve zománcba talán ismét fel tudom hívni a figyelmet erre a patinás fesztiválra – fogalmazott maga a művész, Makrai Zsuzsa, aki elmondta azt is: egy kilencdarabos sorozat elkészítését tervezi.

– Hármasával gondoltam ezeket megalkotni. Ezeken lesznek az eredeti motívumok, illetve a középsőket kiegészítem a konkrét közreműködőkkel, mint például a gólyalábasokkal vagy az egy keréken guruló bohóccal. Az eredeti műsorfüzeteken látható a fesztivál emblémája is, rajta a szövegel: „Nyírbátori gondolat, itt a világ közepe”. Ezt Gyuriék találták ki. Dózsa Gyuri sajnálatos halála arra ösztönzött, hogy ezt a sorozatot el kell készítenem – mondta Makrai Zsuzsa, aki a zománcfestésbe is beavatott minket.

Ecsettel dolgozik

– Ezeken az alkotásokon elég nagy felületek vannak, ráadásul ecsettel kell dolgozni. Egy-egy lemeznek az egyszeri végigfestése a megfelelő színekkel akár egész napot is igénybe vesz – mondta a művész.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában