Helyi közélet

2018.10.08. 18:51

360 fokos videó: A tánc adta öröm

Nyíregyháza - Arra voltunk kíváncsiak, a próbák során hogyan dolgoznak a táncosok a látványon és az összhangon.

Nyíregyháza - Arra voltunk kíváncsiak, a próbák során hogyan dolgoznak a táncosok a látványon és az összhangon.

A Nyírség Táncegyüttes 1974-ben jött létre, akkor még a szövetkezetek társulata volt. Ezzel párhuzamosan működött a Bessenyei György Tanárképző Főiskola együttese, amellyel 1983-ban egyesültek. Demarcsek György művészeti vezető már akkor is aktívan részt vett a Nyírség életében: a próba előtt megkértük, hogy idézze fel az elmúlt évtizedeket.

– Hívtunk képzett szakmai vezetőket, az együttes egyre jobban működött. Különböző minősítéseken, fesztiválokon értünk el eredményeket, Ki mit tud?-okat nyertünk – mesélte Demarcsek György a kemény munkát követő sikerekről. – A televíziós vetélkedő táncos kategóriáját 1988-ban, 1993-ban és 1996-ban is megnyertük, utolsó alkalommal közönségszavazatokkal.

A művészeti vezető hozzátette: mindezt rengeteg elismerés, utazás és persze nehézség is követte.

Székely táncok

– A legfontosabb az öröm: a táncosainknak, saját magunknak és azoknak is, akik néznek minket. Az együttes célja, hogy olyan szintű előadásokat és produkciókat hozzon létre, melyek egyrészt nemzeti önbecsülést mutatnak, másrészt művészi értékük is van, harmadrészt a néptáncot, a mozgást mutatják meg a közönségnek.

A táncosok a próbák során egy-egy alkalommal három órát is eltöltenek az Alvé­gesi Művelődési Ház termében. Éder Róbert és Bohács Brigitta tánckarvezetőktől megtudtuk: jelenleg olyan műsorral készülnek, amiben a székelyek táncát szeretnék megmutatni a közönségnek. A produkció akár már decemberre összeállhat.

NA


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában