Helyi közélet

2018.10.26. 13:52

A jelenből segítik a jövőt

Kemecse - Egy iskola felújítása mindenkinek érdeke, hiszen valamennyiünknek fontos a gyermekek sorsa.

Kemecse - Egy iskola felújítása mindenkinek érdeke, hiszen valamennyiünknek fontos a gyermekek sorsa.

A diákoknak és a pedagógusoknak a második otthonuk az iskola, éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen környezetben is töltenek el oly sok órát kicsik és nagyok. Kemecsén az 1969-ben épült általános iskola épülete is megérett immár egy belső felújításra, s a nyári hónapokban az oktatási intézmény meg is szépült. „A Kisvárda Tankerület Kemecsei Arany János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményének tanulást segítő tereinek infrastrukturális fejlesztése” című pályázat az Európai Regionális Fejlesztési Alaptól és a hazai költségvetésből 150 millió forint támogatást nyert el, s ebből a pénzből újult meg a nevelési-oktatási környezet. A beruházás során megújultak tantermek és irodák padlóburkolatai, folyosók és tantermek falburkolatai, megszépültek a mellékhelyiségek, kicserélték az elavult tantermi ajtókat, s az intézmény biztonságának növelése érdekében az épület elektromos hálózatát is felújították. A megújult, megszépült iskolát ünnepség keretében pénteken avatták fel. Ünnepi beszédet mondott dr. Seszták Miklós kormánymegbízott, országgyűlési képviselő. Mint elmondta, egy-egy intézmény avatásakor az ember számvetést készít, hogy honnan indult el és hová érkezik meg. Mint mondta, jó érzés a számára, hogy színekkel telik meg a város, az iskola pedig élettel. A felújítás jelentőségeként azt emelte ki, hogy a kormány, a város önkormányzata és a pedagógusok összefogásával ismét sikerült a fejlődés útján előre lépni. A diákoknak pedig azt üzente, legyenek büszkék az iskolára, s legyenek büszkék, hogy a városból származnak.

Ezt a belül érzett nagy fokú büszkeséget nem tagadta Pásztor Gyula Csabáné, a Kisvárdai Tankerületi Központ tankerületi igazgatója, hiszen köszöntőjét személyes élményekkel kezdte. Felidézte azokat az éveket, amikor még ő is ebben az iskolában tanulta meg az írás és az olvasás, valamint a tudományok alapjait. Megemlékezett azokról a tanítókról és tanárokról, akiktől oly sokat tanult, akiknek oly sokat köszönhet. Életében még most is meghatározó az a féltő szeretet, az az óvó gondoskodás, amelyet e falak között a pedagógusaitól kapott.

– A tanárok, a diákok, az oktató-nevelő munkát segítő dolgozók közös munkája kell ahhoz, hogy igazi élet legyen e falakon belül. Mindezekhez fontos a modern oktatási eszközök tudatos használata, az élményszerű oktatás, s ezek szintén részét képezték az elnyert pályázatnak. Az útnak még nincs vége, ez csupán egy állomás, egy új korszak kezdete. Fontos a család, az iskola, az állam együttműködése, hiszen a cél mindenki számára közös, s ez a gyermekeink jövője. A jelenből irányítjuk, segítjük a gyermekek jövőjét – fogalmazott a tankerületi igazgató asszony.

A projektzáró rendezvényen elmondta gondolatait Lipők Sándor, Kemecse polgármestere is. Utalt arra, hogy hasonlóan a tankerületi igazgatóhoz és az iskola igazgatójához, egykoron ő is ebben az oktatási intézményben végezte el az általános iskolát, vagyis a mostani diákok előtt is ott a lehetőség, hogy kitartó munkával és szorgalommal egyszer majd eljussanak akár ilyen munkakörökbe is.

– Arra a szellemi tőkére, amit itt kaptok, lehet építkezni – mondta a diákoknak a város vezetője, majd szólt a jövő terveiről is. – Pici a tornaterem, nincs művelődési ház, ezért a terveink között szerepel egy sportcsarnok megépítése, amely a közösségi tér szerepét is betöltheti.

Az ünnepi gondolatok után az iskola tanulói műsorral kedveskedtek a vendégeknek, a történelmi egyházak képviselői megszentelték a megújult iskolát, majd a szónokok az iskola vezetőjével együtt átvágták a nemzeti színű szalagot.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában