Helyi közélet

2018.10.06. 14:07

A nőknek ma már nem kell belehalniuk a szörnyű betegségbe

Nyíregyháza - A nőkre figyel a világ: október a mellrák elleni küzdelem a hónapja.

Nyíregyháza - A nőkre figyel a világ: október a mellrák elleni küzdelem a hónapja.

A nőknek ma már nem kell belehalniuk a szörnyű betegségbe, ha foglalkoznak egészségükkel, s nem hanyagolják el a szűréseket.

Felvilágosítás, önvizsgálat

Az üzenet szinte minden évben ugyanaz: foglalkozz magaddal, szánj időt az egészségedre – ezt hirdetik az októberi plakátok a mellrák elleni küzdelem hónapjában, s megannyi programmal juttatják a nők eszébe, miért is fontos rendszeresen, legalább kétévente eljárni a szűrővizsgálatokra.

A nők körében az egyik leggyakrabban előforduló daganattípusban évente 7500 új betegséget ismernek fel, az időben diagnosztizált elváltozások műtét utáni gyógyulási esélye a 75 százalékot is meghaladja, ami azt bizonyítja, a mellrákot le lehet győzni.

Az egészségtudatosságra nevelést fiatal korban érdemes elkezdeni. Az emlőrákról igaz, hogy gyakran esik róla szó, de arról már ritkábban, hogy hány éves kortól, milyen gyakran és milyen módon kell elvégezni az önvizsgálatot.

A legújabb ajánlások szerint nem árt, ha 20 éves kor alatt tisztában vannak a lányok a betegség veszélyeivel, és ismerik az önvizsgálat szabályos menetét. Ezt Pankucsiné Révész Enikő is megerősítette. A védőnő az egyik nyíregyházi középiskolában dolgozik, ahol rendszeresek az egészségmegőrzést szolgáló felvilágosító órák.

Védőnői támasz

– A téma intimitása miatt kiscsoportos foglalkozásokon tartok előadásokat a 10-11. osztályosoknak. Ez a korosztály egyébként is nehezen nyílik meg, nem biztos, hogy otthon beszélgetnek erről. El kell mondani, hogy a nők egészségmegőrzésének ez egy nagyon fontos területe – hangsúlyozta a védőnő.

– A fiatal korukból adódóan nem gondolják, hogy velük is megtörténhet a baj, és azt hiszik, hogy a rák az időskor betegsége. A statisztika ebben az esetben sajnos ellentmond, mert éppen a 20–45 közötti korosztály kerül ki az egészségügy látóköréből, ugyanis a 45 felettieket behívják mammográfiai szűrésre – tette hozzá a szakember.

– A másik probléma, hogy nem tudják pontosan, mikor kell orvoshoz fordulniuk; ha felmerül a betegség gyanúja, akkor segítségnek ott vagyunk mi, védőnők, és kérdezhetnek tőlünk. Ne az internetet bogarásszák! Elmondjuk, hogy az önvizsgálatot a menstruációs napok után kell elvégezni, minden hónapban, így a mozzanatsor rutinná válik.

Az önkontroll menetét szemléltető eszközön (mulázson) mutatjuk meg, amelyen ki tudják tapogatni a mellszöveti csomókat is – avatott be a felvilágosítás módszerébe Pankucsiné Révész Enikő.

Az emlő önvizsgálata lépésről lépésre

Álljunk a tükör elé, tegyük csípőre a kezünket. Figyeljük meg a mellek formáját, méretét, kontúrját, a mellbimbókat és a bőr változásait. Emeljük fel mindkét kezünket a fejünk fölé, és így is nézzük meg az előbbieket, valamint azt is, hogy a mell körvonala változik-e. Tegyük tarkóra az egyik kezünket, a másik kezünk 3 középső ujjának ujjbegyével, körkörös mozdulatokkal vizsgáljuk át a mellünket. Végezzük el a vizsgálatot álló és fekvő helyzetben, mindkét mellen. Vizsgáljuk át a mellekhez tartozó nyirokrétegeket is a hónaljnál, a kulcscsontnál és a szegycsontnál is. Végül pedig préseljük össze a mellbimbót, hogy meggyőződjünk arról, nem váladékozik-e. A mellrákra utaló leggyakoribb tünetek: a kitapintható csomó a mellben és a hónaljban, a megduzzadt, kemény, pirossá váló mell, az emlő alakjának változása, a mellbimbó váladékozása, viszketése és kipirosodása. Bármilyen változás esetén fel kell keresni a nőgyógyász szakorvost!

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában