Helyi közélet

2018.10.01. 12:42

A pedagógushiány aggasztó tényező

Nyíregyháza - Nyíregyházán vizitált a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

Nyíregyháza - Nyíregyházán vizitált a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

Noha már hetek óta oktatnak az iskolákban, az országjárás során október elsején érkezett el Nyíregyházára Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének nemrég megválasztott elnöke. Az Inczédy-iskolában hétfő a megyében tevékenykedő szakszervezeti dolgozókkal egyeztettek. Elhangzott, hogy szombaton rendezték meg a harmincadik kongresszust Budapesten, ahol Bódis József köznevelésért felelős államtitkár köszöntötte a résztvevőket. 2018. szeptember 29-én. Kásler Miklós minisztere üdvözletét is tolmácsolta, aki azt üzente: ahhoz a nemes célhoz, amiért a pedagógusok dolgoznak, minden segítséget meg kíván adni. Ez jelzés értékű. A köznevelésért felelős államtitkár arról beszélt, hogy konszolidálódott a helyzet az oktatásban, de még nem ideális. Jelezte: egy szakmai csapat két éve dolgozott a Nemzeti alaptanterv tervezetén, amely átgondolt koncepció, de nem hibátlan. Szerinte elengedhetetlen, hogy a Nemzeti alaptanterv valóban progresszív, jó szakmai program legyen. Nyomatékosította, hogy a tárca minden konzultációra nyitott: „nagyon komoly együttműködést szeretnénk folytatni a szakszervezettel”.

Szabó Zsuzsa a kongresszuson átadta a Pedagógusok Szakszervezetének javaslatait a további tárgyalásokhoz. Ezek között szerepel az óraszámok, a túlmunka, a pótlékok, a teljesítményalapú differenciálás, az álláshelyek számításának kérdése, a pedagógusok utánpótlásának megnyugtató biztosítása, a gyermek-, illetve tanulólétszám csökkenéséből fakadó kihívások kezelése, a korai iskolaelhagyás problémaköre, a szakképzés köznevelési aspektusa, a köznevelési intézményvezetők szerepének, hatáskörének megerősítése, az érdekegyeztetés érdemi lehetőségei.

– Noha emelkedtek a felvételi keretszámok, az is tény, hogy a felsőoktatási intézményekben sokan lemorzsolódnak a képzés ideje alatt, akik pedig kikerülnek, öt év alatt a negyven százalékuk elhagyják az iskolát a fiatal pedagógusok. Különösen igaz ez a matematika, az informatika és az idegennyelv szakosokra. A pedagógushiány már csak azért is aggasztó, mert rá kell nézni a korfára – fejtegette Szabó Zsuzsa. A Pedagógusok Szakszervezetének szabolcs-szatmár-beregi születésű elnöke. Hozzáfűzte: – A mindenkori kormány felelőssége a minőségi oktatás feltételeinek biztosítása. Az a törekvésünk, hogy partnerekként együttműködjünk. Úgy gondolom, hogy felértékelődött a szakszervezet munkája, tevékenysége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában