Helyi közélet

2018.10.09. 10:42

A történelem viharában

Csenger - Mátyás király uralkodását, illetve a török hódoltság korszakát elemzik a szakemberek.

Csenger - Mátyás király uralkodását, illetve a török hódoltság korszakát elemzik a szakemberek.

A magyarság megmaradása a történelem viharában címmel indított útjára egy konferencia-sorozatot Csengerben az O’sváth Alapítvány.

A sorozat harmadik rendezvénye – amelyet október 12-én 10 órától rendeznek meg az O’sváth Gyűjtemény épületében – a középkori integrációt és Mátyás király uralkodását veszi górcső alá.

A konferencia-sorozat célja, hogy kielemezze a magyar kultúra nagyfokú nyitottságát, erős integráló képességét, hiszen ez a képesség nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a magyar nemzet viszontagságos körülmények között is fennmaradjon.

Neves történészek ez alkalommal Mátyás király uralkodását, illetve a török hódoltság korszakát elemzik, értékelik majd.

A középkori jogrendszer

A vendégeket köszönti és megnyitót mond Melan Karolina könyvtárvezető, majd Tringli István, az MTA BTK tudományos főmunkatársa a középkori magyar jogrendszerről mondja el gondolatait. Dr. Nagy Balázs, az ELTE BTK egyetemi docense Magyarország helyét elemzi a késő középkori európai gazdaságban, míg I. Ferdinánd magyarországi kormányzati reformjait Fazekas István, az ELTE BTK habilitált egyetemi decense ismerteti.

Kirándulás Nagygécre

A konferencia Bitskey István, az MTA rendes tagja, a Debreceni Egyetem professor emeritusa előadásával zárul, aki a kora újkori Kárpát-medence vallási sokszínűségét és nemzettudatát vázolja fel.

A tudományos tanácskozás résztvevői ellátogatnak Nagygécre is, a Megmaradás templomához.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában