Helyi közélet

2018.10.28. 11:36

A vadkár kifizetése nem függ a terület méretétől

Nyíregyháza, Vásárosnamény - A vadászatra jogosult a törvényben foglaltak alapján köteles a vad által okozott kárt a károsultnak megtéríteni.

Nyíregyháza, Vásárosnamény - A vadászatra jogosult a törvényben foglaltak alapján köteles a vad által okozott kárt a károsultnak megtéríteni.

Az egyik idős olvasónk azzal kereste meg lapunkat, hogy az őzek dézsmálják az egy hektáron lévő kukoricáját. Szóvá tette az illetékeseknél, de azt a választ kapta, hogy csak az egy hektárnál nagyobb területek után jár a vadkár. Olvasónk igazságtalannak tartja ezt az eljárás, nem érti, miért a megkülönböztetés.

Kérhetik a kárfelmérést

Mivel lakóhelyét nem adta meg kollégánknak, nem tudjuk, melyik vadásztársaság az illetékes, ezért Szabó Józsefet, a Beregi Tisza Vadásztársaság elnökét kérdeztük meg, vajon mi ilyenkor az eljárás.

– Minden vadkár kárnak számít, függetlenül attól, hogy az fél hektáros, egy hektáros vagy akár 10 hektáros területen történt.

A vadászatra jogosult a törvényben foglaltak alapján köteles a vad által okozott kárt a károsultnak megtéríteni. Vadkárnak minősül: a gímszarvas, a dámszarvas, az őz, a vaddisznó, valamint a muflon által a mezőgazdaságban és az erdőgazdálkodásban, továbbá az őz, a mezei nyúl és a fácán által a szőlőben, a gyümölcsösben, a szántóföldön, az erdősítésben, valamint a csemetekertben okozott kár tíz százalékot meghaladó része. Ha a károsult és a vadásztársaság között nem jön létre egyezség a kár megtérítéséről és a kártérítés mértékéről, a károsult a kárfelmérési eljárás lefolytatását kérelmezheti a helyi jegyzőtől. Ha ekkor sincs egyezség, akkor a károsult fordulhat a bírósághoz is.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában