Helyi közélet

2018.10.18. 11:29

Akik felvidítják a nyíregyházi kórházban fekvő gyerekeket

Nyíregyháza - Záporoztak a poénok a Jósa András Oktatókórház gyermekosztályán. Viziteltek a bohócdoktorok.

Nyíregyháza - Záporoztak a poénok a Jósa András Oktatókórház gyermekosztályán. Viziteltek a bohócdoktorok.

Tíz év, 500 vizit és 18 ezer gyerek. Kereken egy évtizede történt, hogy az első Piros Orr Bohócdoktorok bekopogtak a Jósa András Oktatókórház gyermekosztályának ajtaján – idézték fel szerdán az alapítvány nyíregyházi sajtótájékoztatóján. S mielőtt tovább mesélhettek volna a bohócdoktorok elmúlt 22 évéről, hirtelen betoppantak a mosoly mesterei: dr. Paprika és dr. Zúzmara. A jelenlévők örömére néhány perceres előadásukkal megszakították a tájékoztatót, s ezzel a sajtó is betekintést nyerhetett, hogyan improvizálnak, nevettetnek a művészek.

Sokoldalú művészek

– Sokan nem is gondolják, hogy bohócdoktoraink professzionális színészek, az előadóművészek egy 3 éves speciális képzésen vesznek részt, amelyben pantomimet, zsonglőrködést, zenét, egészségügyi alapismereteket és pszichológiát tanulnak. A bohócdoktorok azt a feladatot vállalták, hogy felvidítják a kórházban fekvő gyerekeket, akik a mókás vizit után sokkal együttműködőbbek és felszabadultabbak lesznek– mondta az alapítvány elnöke Rékay Ágnes.

– Az országban 15 kórházba járunk rendszeresen, ebben a régióban immár Miskolc után Nyíregyházán és tavalytól Debrecenben is „vizitelnek” bohócaink. A humor lehetővé teszi, hogy egy nehéz élethelyzetre más szemszögből tekintsenek a kis betegek és szüleik, enyhítsük a kórházi bennfekvéssel járó félelmet, fájdalmat, lehangoltságot – mondta az alapítvány vezetője, aki hozzáfűzte: programjaikat kiterjesztették az idősek otthonaira is, de a legfontosabb célcsoport továbbra is a gyerekek maradnak.

– Magas művészi szintű előadásokkal, értékes produkciókkal érkeznek a bohócok. Jó nézni a gyerekek arcát, ahogyan pozitív lelki töltetet ad számukra a humor. A játék elvarázsolja őket, s a szülők aggodalmát, feszültségét ugyanúgy oldani tudják a néhány perces improvizációk – mondta el dr. Dicső Ferenc, a kórház gyermekosztályának vezető főorvosa, s hozzátette: a felújított részlegen már saját sminkszobában készülhetnek a performanszra a gyógyító művészek. Az osztályvezető kiemelte azt is, hogy intézményük mindig is nyitott volt arra, hogy a kórházi ápolás alatt a szülők együtt lehetnek gyermekükkel, ezzel növelhető a kicsik biztonságérzete.

Közben a gitárpengetés jelezte, hogy lejárt a sajtótájékoztató ideje, s indul a vizit. A bohócok jól ismerték a kórtermekhez vezető útvonalat, s csak úgy szórták a poénokat, mindenkinek mondtak valami vicceset, aki útjukba akadt.

A bohócdoktorok művészetének titka, hogy ott hagyják a gyerekek szívében a képzelőerőt, az életöröm szikráit, amiből lelkük táplálkozhat, s a legkevesebb traumával viselhetik a kórházi kezelést.

A nevetés gyógyhatása

Az egészséges ember lelkét is karbantartja a humor. Egy kiadós nevetés élettani hatásai felérnek egy 15 perces kardió edzéssel. Hosszú sorokon át lehetne sorolni a nevetés pozitív hatásait. Tudományosan igazolt, hogy csökkenti a stresszért felelős úgynevezett kortizol hormonokat, egy nagy kacagás után mérhetően emelkedik a szervezetben a dopamin szint, amely serkenti a védőhatású immunsejtek termelődését. Ennek következtében ellenállóbbá válik a szervezet bizonyos betegséggel szemben.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában