Helyi közélet

2018.10.08. 08:30

Áron alul adják a kenyeret?

Nyíregyháza - A helyzet ellehetetleníti a magyar pékségeket.

Nyíregyháza - A helyzet ellehetetleníti a magyar pékségeket.

– A fehér kenyér és a félbarna kenyér esetében a veszteség nehezen kompenzálható, míg a vizes zsemlét országos átlagban nullszaldósnak nevezhetjük – mondta lapunknak a Magyar Pékszövetség közleményére hivatkozva az országos szakmai szervezet alelnöke, a nyíregyházi Vela Pékség ügyvezető igazgatója.

Lakatos Tibor hozzátette: ezt a számos magyar pékséget akár rövid távon is ellehetetlenítő helyzetet az élelmiszer-kereskedelmi láncok által a pékeknek, kenyérgyáraknak fizetett nettó átadási árak okozzák. Több, mint elgondolkodtató, hogy ez a felmérés a tavalyi gazdasági környezettel számol, ám azóta nőttek a bérek, a liszt ára, az energia és minden egyéb. Szóval a helyzet azóta csak romlott. A kenyeret készítő vállalkozások nincsenek abban a helyzetben, hogy érvényesítsék megnövekedett költségeiket, mivel azt a kereskedőláncok nem fogadják el. Ilyen körülmények között nemhogy a hazai pékségek versenyképessége, de még a túlélése is veszélyeztetett. A pékek, akik több éve vannak ebben a helyzetben, már nem tudják finanszírozni a veszteséget, ami azt eredményezheti, hogy az országban helyenként akár ellátási gondok is keletkezhetnek.

Szót emelt a kamara is

Ilyen körülmények között nem véletlenül támogatta a Pékszövetség kezdeményezését, s emelt szót a szakágazat problémájának megoldása érdekében a Nemzeti Agrár-gazdasági Kamara elnöke. Győrffy Balázs hangsúlyozta: a sütőipar közel 20 ezer embert foglalkoztató, alapvető élelmiszereket termelő szak-ágazat, amelynek fennmaradása nemzetbiztonsági kérdés is, hiszen egy esetleges ágazati krízis esetén alapvető élelmiszerek belföldi forrású biztosítása kerülhet veszélybe.

GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában