Helyi közélet

2018.10.25. 14:43

Az önkormányzat a családok barátja

Nyíregyháza - A Parlamentben vehette át Nyíregyháza alpolgármestere az elismerést.

Nyíregyháza - A Parlamentben vehette át Nyíregyháza alpolgármestere az elismerést.

Nyíregyháza. A megyeszékhely önkormányzata stabil helyet kapott NOE bárkáján, azaz: a Nagycsaládosok Országos Egyesülete Családbarát Önkormányzat elismerésben részesítette Nyíregyházát. A megtisztelő címet Jászai Menyhért alpolgármester Kardosné Gyurkó Katalintól, a NOE elnökétől vehette át a Parlament Vadásztermében.

– A díj egyértelmű visszaigazolás arról, hogy jó úton haladunk – fogalmazott Jászai Menyhért. – Büszkeség volt átvenni a kitüntetést. Az a törekvésünk évek óta, hogy élhetőbb, otthonosabb legyen a város, ehhez pedig folyamatos fejlesztésre és gondoskodásra van szükség. A lakosság száma nő, a munkanélküliség csökken, a házasságkötések száma úgyszintén emelkedik – mindez objektív tükrözése a munkánknak. Mindennek az alapja a családbarát szemlélet. Amellett, hogy az infrastrukturális gyarapodás fontos, az a lényeg, hogy az egyének, a családok jól érezzék magukat a jelenben, és biztató legyen a jövőképük. Olyan perspektívát tudunk biztosítani a fiatal generáció tagjainak, amely növeli a település megtartóerejét. Idézem Nyíregyháza településfejlesztési koncepcióját: „A városban élők elégedettségének növeléséért szükséges, hogy a város családbarát módon szervezze a közösségi, a kulturális, a közigazgatási (stb.) szolgáltatásokat”.

– Az önkormányzat intézkedései családközpontúak, ezt is figyelembe vették a díj odaítélésekor – mondta Jászai Menyhért.

Generációk békés együttélése

– Akkor családbarát egy település, ha több generáció békés együttélését teszi lehetővé - mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete Családbarát Önkormányzat díjának átadóján az Országházban, ahol harminc település kapta meg az elismerést. A díjat három kategóriában - budapesti önkormányzatok, 5000 fő alatti és 5000 fő feletti lélekszámú települések - ítélték oda.

A NOE 2006-ban hirdette meg először a Családbarát Önkormányzat díjat, majd tíz év után szüneteltették az elismerés odaítélését, az idén, a családok évében pedig külföldi példák alapján, valamint az önkormányzatok bevonásával megújítva indították el ismét a kezdeményezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában