Helyi közélet

2018.10.02. 08:27

Célok kellenek a boldog időskorhoz

Nyíregyháza - Ebben a korban is az a fontos, hogy legyenek célok. Előre kell nézni, ez a boldog időskor titka – vallják olvasóink.

Nyíregyháza - Ebben a korban is az a fontos, hogy legyenek célok. Előre kell nézni, ez a boldog időskor titka – vallják olvasóink.

Maklári Sándorné aktív nyugdíjas-életet él, de csak olyan dolgokkal tölti az idejét, amelyek közel állnak a szívéhez. – Sütök, főzök, a finomságokkal igyekszem megörvendeztetni a családomat is. Nagy örömömet lelem a kertészkedésben, a konyhakertem és a virágok kellemes kikapcsolódást jelentenek. Hetvenhárom éves vagyok, néha már érzem, hogy fogy az erőm, ilyenkor mindig számíthatok a szeretteim segítségére – vallotta be a nyugdíjas pedagógus, akinek nincs ideje unatkozni, minden napja be van táblázva. – Nyáron a befőzés ad munkát, szívesen bíbelődom a kert- és gasztroblogommal, amit tizenegy éve írok. Szeretek fotózni is – sorolta az Aranyosapátiban élő Olgi néni. – Csütörtökönként a falu közösségi házában fiatal lányokat, asszonyokat tanítok horgolni, makramézni, legközelebb pedig tésztát gyúrunk. Amióta nyugdíjas vagyok, magam sütöm a kenyeret, a kovászt is én készítem – az idén augusztus 20-án az én kenyeremet szentelték meg a templomban. Szívesen kézimunkázom, közben sorozatokat nézek. Nemrégiben családfakutatásba kezdtem, a mai napig vezetek és imádom a digitális eszközöket is.

Kevés a szabadideje

– Nagyon jól jött volna fiatal koromban a mostani élettapasztalatom – mondta el Viraszkó Istvánné, Irénke néni, aki a múlt héten ünnepelte a 83. születésnapját. – Egyetlen percet sem unatkozom, sőt, ha úgy vesszük kevés a szabadidőm, mert mindig lekötöm magam valamivel: vezetem a háztartást, sütök-főzök, vendégül látom a lányom és az unokám, és nagyon örülök neki, amikor ízlik a családnak az ebéd – osztotta meg lapunkkal mindennapjait Irénke néni. A nyugdíjas pedagógus 40 éven át tanított, ma is szívesen lenne a fiatalok között. Pihenésképpen sokat olvas, keresztrejtvényt fejt, komolyan veszi és betartja az orvosi javallatot, amely szerint a napi félórás tempós séta karbantartja egészségét. – Nem törődöm azzal, hogy idős vagyok, ebben a korban is az a fontos, hogy legyenek céljaink, mindig előre kell nézni, ez a boldog időskor titka – mondta.

Aktív nyugdíjas évek

– Nagyon szeretek nyugdíjas lenni, főleg úgy, hogy még mindig dolgozom. Vállalkozóként beregi keresztszemes hímzéssel foglalkozom és ez minden szabadidőmet elveszi. Korábban a Népi Iparművészeti és Házipari Szövetkezetnél dolgoztam, így ez a munkám, amit inkább a hobbimnak és az életemnek neveznék, már hosszú évtizedek óta kísérőtársam az élet ösvényein. Szabadidős elfoglaltságomnak köszönhetően az országot járva mindenhol sikerült barátságokat kötnöm, így nincs olyan sarka hazánknak, ahol ne ismernék valakit. A sok utazás miatt a nyugdíjas éveim igazán aktívak, nem is érzem magam 74 évesnek – mosolyodik el Sukta Bertalanné, aki 15 évet nyugodtan letagadhatna. – Amíg bírom, addig csinálom, mert nem akarok otthonkás vénasszony lenni. Az unokámnak is saját kezűleg készítettem a menyecskeruháját, az alján nagyon szép, indás mintával – meséli lelkesen a népi iparművész, aki igazán büszke lehet munkásságára, hiszen az elmúlt évek alatt számtalan díjat és elismerést nyert, melyek közül a legrangosabb a XXV. Kis Jankó Bori Országos Hímzőpályázat Nívó Díja.

KM


Meg kell őket becsülni!

– Hazánkban az emberek több mint 20 százaléka időskorú, azaz 2,3 millióan 60 év felettiek, akik a legnagyobb arányban a fővárosban és kistelepüléseken élnek. Nyíregyházának közel 20 ezer nyugdíjasa van – említette dr. Ulrich Attila alpolgármester a hétfői ünnepségen. Elmondta: a nyugdíjas klubok, az idősek otthonai és az idősekkel foglalkozó szervezetek igyekeznek csökkenteni az időskorúak testi-lelki problémáit. – Az a fontos, hogy ne csak a világnapon ünnepeljük őket! Az aktív munka után ne érezzék magukat idegennek, hanem becsüljük meg a nyugdíjasokat. Egyrészt szociális juttatásokkal, másrészt sok hasznos programmal, lehetőséggel. Úgy érzem, hogy a szépkorúak megtalálhatják a számításaikat a városban – mondta az alpolgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában