Helyi közélet

2018.10.09. 17:45

De jó hurcolni a babát!

Nyíregyháza - Megmozgatja a nyíregyházi mamákat és babákat a nemzetközi babahordozó hét: hurci fesztivállal készülnek.

Nyíregyháza - Megmozgatja a nyíregyházi mamákat és babákat a nemzetközi babahordozó hét: hurci fesztivállal készülnek.

A baba születésétől számított első órát nem véletlenül nevezik „aranyórának”, ugyanis ezek az értékes percek hangolják egymásra az anyukát és az újszülöttet. A testi kontaktus elengedhetetlen a baba fizikai-lelki fejlődéséhez. Az újszülött akkor nyugodt, ha a közelben találja édesanyját, később megfigyelhető az is, hogy akiket magukon hordanak, kiegyensúlyozott a táplálkozási és az alvási ciklusuk.

Megszeretik és megszokják

– Levente néhány hetes volt, amikor először magamra kötöttem, nagyon megtetszett neki, és azóta is így hordozom. A kendőben jól érzi magát, biztonságban van és ami a lényeg: mobilisak vagyunk. Olyannyira, hogy a múlt héten aktív részese volt egy zempléni gyalogtúrának – avatta be a kendős hordozás előnyeibe a nyíregyházi babaklubba látogató kismamákat Jáger Szilvia.

– A hordozás megnyugtatja a kicsit, könnyen elalszik benne. Ha megyünk valahová, a gyorsan felpattintható csatos változatot választjuk, mivel Levi elég mozgékony, egy-kettőre ki is vesszük belőle – mondta el az anyuka, s hozzáfűzte: szereti a babaklubot, hetente egyszer eljön ide, mert szerinte az első gyermekes szülőknek fontos, hogy tapasztalatot tudjanak cserélni egymással. Csikós Péter a Nyíregyházi Egészségügyi Alapellátás Igazgatóságának igazgatója is arról beszélt:

– Kell egy ilyen szervezet, ahol kötetlenül, feszélyezettség érzés nélkül megbeszélhetik a kismamák a gyermekgondozásban felmerülő kérdéseiket, a klubnak mindebben segítséget nyújtanak a védőnők is – tette hozzá az igazgató.

Egy perc az egész

– Hogy hol is hordozzunk: elől, hátul vagy csípőn? A baba ízlésén múlik – mondta az egyik anyuka, aki alig egy perc alatt avatta be az érdeklődőket a kendőkötés szabályos menetébe. Vámosi Tamásné egy mozdulattal körbe tekerte a kendőt a derekán, a végeit áthúzta a vállán. Beleültette a picit, akinek a hátát stabilizálta, és a lábai alatt átfogta a kendőt, majd megcsomózta a saját derekán. A mozdulatain jól látszott a rutin.

– A textilkendő puha, kényelmes és anatómiailag helyes tartást biztosít a kicsinek. Minimum 6 méter hosszú, erős, elől és hátul is viselhető. Amikor a baba, eléri az 5- 7 kilogrammot, könnyebb háton hordozni, egyébként a szövetkendők 25 kilót is megbírnak – mondta el Valcsák Viktória a Gyerekek, Családok, Anyák Kreatívan Közhasznú Egyesület elnöke. – Immár kilencedik éve, hogy összefogjuk a nyíregyházi anyukákat, és többek között a helyes babahordozást is megtanítjuk nekik.

– Kétszáz tagot számlálunk, programjainkon gyakran feltűnnek visszatérő családok is – mondta el a szervezet ve­zetője. A babahordozás népszerűsítésében úttörő szerepet vállaló babaklub október 13-án hurci fesztiválra várja az érdeklődőket Nyíregyházán, a Városalapítók szobra melletti térről indul a felvonulás.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában