Helyi közélet

2018.10.04. 14:21

Demonstratív ellenőrzések Nyíregyházán

Nyíregyháza - A rendőrök több kirívó szabályszegést is tapasztaltak.

Nyíregyháza - A rendőrök több kirívó szabályszegést is tapasztaltak.

Az elmúlt napokban több helyszínen tartottak demonstratív közlekedésbiztonsági ellenőrzést a Nyíregyházi Rendőrkapitányság munkatársai. Az ellenőrzések Nyíregyháza belvárosában, főként a kijelölt gyalogos átkelőhelyek közelében elkövetett szabályszegések megelőzésére, megszakítására, a jogsértést elkövető járművezetők, és egyéb közlekedők kiszűrésére irányultak. A közúti közlekedés legsérülékenyebb résztvevői a gyalogosok és a kerékpárosok. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a közlekedési balesetek egy jelentős része, amelyeknek gyalogos vagy kerékpáros a részese, a kijelölt gyalogos átkelőhelyen vagy annak közvetlen közelében történik és elsősorban az elsőbbség meg nem adása miatt következik be.

A rendőrök az ellenőrzések alatt azt tapasztalták, hogy a járművezetők nem az elvárt körültekintéssel és gyakran eltúlzott sebességgel közlekednek és közelítik meg a gyalogos átkelőhelyeket, valamint gyakran elmulasztják megadni részükre az elsőbbséget. A legutóbbi ellenőrzés alkalmával rövid időn belül 37 járművezetővel szemben kellett intézkedniük és helyszíni bírságot kiszabni, vagy szabálysértési feljelentést tenni az elsőbbségi szabályok megsértése miatt. A rendőrök a város több pontján mérték a járművek sebességét is, és több esetben kellett eljárást kezdeményezniük kirívó sebességtúllépést elkövető járművezetőkkel szemben. Voltak olyanok, akik a megengedett 50 km/h helyett 95, 102, de volt, aki 148 km/h sebességgel közlekedett.

A rendőrség nem győzi elégszer hangsúlyozni, hogy a gyorshajtás a közúti balesetek egyik legfőbb oka. Sebesség túllépése esetén sokszorosára nő a fékút és a vezető nem ura többé a járművének! A gyorshajtó járművezető felelőtlen magatartásával ráadásul nem csak a saját, de mások testi épségét is veszélyezteti! A belvárosi forgalomban a megengedettnél kétszer vagy háromszor nagyobb sebességgel közlekedő gépkocsi vezetője nyilvánvalóan képtelen időben lassítani és megállni a gyalogos átkelőhelyen áthaladó gyalogos vagy kerékpáros észlelésekor és máris elkerülhetetlen a tragédia!

A rendőrség óva inti a járművezetőket, és felhívja a közlekedők figyelmét, hogy a közúti közlekedési szabályokat mindig tartsák be! Ne feledjék, a sebesség helyes megválasztásával megelőzhetőek a közúti tragédiák!

…hogy mindenki hazaérjen!

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában