Helyi közélet

2018.10.09. 17:26

Egymást érik a jobbnál jobb programok a Bencs villában és a színházban is

Nyíregyháza - Nem panaszkodhatnak a nyíregyházi kultúrabarátok, hiszen a megyeszékhelyen jobbnál jobb programok közül válogathatnak. Pörögnek az események a Bencs villában, és a Móricz Zsigmond Színházban is, ahol a Művészasztal kínál izgalmas élményeket.

Nyíregyháza - Nem panaszkodhatnak a nyíregyházi kultúrabarátok, hiszen a megyeszékhelyen jobbnál jobb programok közül válogathatnak. Pörögnek az események a Bencs villában, és a Móricz Zsigmond Színházban is, ahol a Művészasztal kínál izgalmas élményeket.

Ma, október 9-én 19 órától Koltai Róbert zenés önálló estjét láthatják az érdeklődők a villában, szerdán 17 órától pedig a MŰvész Stúdióba várják az irodalomkedvelőket. A Művészasztal 7. estjének vendége a kortárs magyar irodalom egyik kedvelt szerzője, Gerlóczy Márton lesz, az íróval Karádi Zsolt irodalomtörténész, főiskolai tanár beszélget. Ahogy azt a programsorozat rendszeres látogatói már jól tudják: a vendég a kérdezz-felelek mellett a művei megjelenítésével is közelebb kerül a vendégekhez, így lesz ez most is.

Az est során a „Mikecs Anna: Altató” című Gerlóczy-regényből színpadra állított jeleneteket láthatnak az érdeklődők, a program háziasszonya és dramaturgja Kováts Judit író, közreműködnek a Móricz Zsigmond Színház művészei.

Egy showman és egy színész

A Bencs villa egyik rendezvény-sorozata a Többszemközt: a beszélgetős estekre látogatók Kováts Dénes élő mélyinterjúi részesei lehetnek, amelyek során a házigazda érdekes és érdemes vendégeket faggat életükről, munkásságukról, nem kerülve ki a nehéz és a humoros helyzeteket, az életpálya csúcsait és mélységeit sem. Szabó Dénes és Göttinger Pál után október 16-án, kedden 19 órától a Többszemközt vendége Cservenyák László etnográfus, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója lesz. Egy igazi showman, aki pálinkalovag, ceremóniamester, kántor, rockzenész, egyetemi oktató, de számos közéleti feladatot is felvállal. Kováts Dénes arról is faggatja majd, hogyan lett földrajz-rajz szakos tanárból etnográfus és múzeumigazgató, mitől finom és eredeti az igazi pálinka, mi motiválja sokirányú tevékenységét. Annyi bizonyos, érdekes és rekeszizmokat is megmozgató estre számíthatnak az érdeklődők, mert Cservenyák László viccekből, sztorikból is kifogyhatatlan.

A sorozat október 30-ai programja is remeknek ígérkezik: Kováts Dénes akkor a Móricz Zsigmond Színház kiváló színészét, Horváth László Attilát kérdezi majd.

Az 1956-os forradalom évfordulóján, október 23-án Császár Zoltán és Tapolcai Zoltán történelmi emlékjátékát láthatják az érdeklődők, az Ablak a fényre című zenés alkotás az 1956-os nyíregyházi eseményeket dolgozza fel. És bár november 13. még messze van, de érdemes már most beírni a naptárba: aznap este héttől nemzetközi hírű művészek érkeznek a villába: a Rahmanyinov-dalesten zongorán játszik Zsoldos Bálint, énekel Kolonits Klára.

Az orosz lélek mélysége

–Ez egyszemélyes színház, ahol nincs énekes partner, nincs hivalkodó díszlet és jelmez, az énekes a dalból és saját magából teremt néhány percben összetett világot – így vall Kolonits Klára a dalról, amely az orosz komponisták számára soha nem egy egyszerű stiláris eszközt jelentett, hanem a nép őszinte és igazi nyelvét, amelynek segítségével évszázadokon keresztül felejthetetlen zenei képek születhettek. Ezen a kivételes estén a Liszt-díjas szoprán Rahmanyinov érzelmekben kimeríthetetlenül gazdag, a női énekhangot a legnagyobb műgonddal kezelő dalköltészetéből válogat, hogy az orosz lélek mélységeit és sokoldalúságát felvonultató, sajátos hangulatvilágú miniatűr univerzumba kalauzolja a hallgatóságot.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában