Helyi közélet

2018.10.04. 13:16

Gazdag és változatos

Bátorliget - Hazánk egyik leggazdagabb és legváltozatosabb élővilágát köszönhetjük a bátorligeti őslápnak.

Bátorliget - Hazánk egyik leggazdagabb és legváltozatosabb élővilágát köszönhetjük a bátorligeti őslápnak.

Legújabb játékunkban megyénk értékeit keressük, az első körben pedig arra biztattuk olvasóinkat, hogy küldjék be javaslataikat minden olyan természeti vagy épített csodáról, amelyek szerintük megyénk kiemelkedő nevezetességei közé tartoznak. Nagy volt az érdeklődés, sok javaslat érkezett, amelyek közül öttagú szakmai zsűri választotta ki a 20 legszebbet. Olvasóink a lapunkban megjelenő szelvénnyel, illetve internetes portálunkon, a szon.hu oldalon szavazhatnak október 13-án délig.

Különleges mikroklíma

A bátorligeti őslápról 1882-ben jelent meg az első írásos dokumentum, majd 1914-ben Tuzson János hívta fel a figyelmet az egyedi növény- és állatvilág keveredésére. A különleges mikroklímának köszönhetően hazánk egyik legnagyobb faji változatossággal rendelkező területe maradt itt fenn. A lápot körülölelő szélfútta homokdombok között vízzel teli, hűvös és nedves élőhelyekre bukkanhatunk, míg a száraz dombtetőkön melegkedvelő, a jégkorszak előtti időkből fennmaradt melegkedvelő fajokkal találkozhatunk. Páratlan együttélését figyelhetjük meg a puszták, mocsarak és hegyek faunájának.

A területen megtalálhatjuk a homokpusztagyepek, pusztai tölgyesek és keményfás ligeterdők állományát is. Az alacsonyabb területeken magasabb a talajvíz, mivel a buckák közti futóhomokon keresztül feljön a víz, a lápvilág kialakulásának tökéletes feltételeit megteremtve. A környék változatos domborzati viszonyai is kedveznek a faji gazdagságnak, összesen 1130 növény- és 5836 állatfajt jegyeztek fel a tudósok.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában