Helyi közélet

2018.10.13. 10:53

Keringő a malomban

Tarpa - Szombat délig szavazhatnak olvasóink a megye csodájára.

Tarpa - Szombat délig szavazhatnak olvasóink a megye csodájára.

Az első körben beküldhették javaslataikat minden olyan, a megyében fellelhető természeti vagy épített örökségre, amely kiemelkedő nevezetessége a térségnek. Egy öttagú zsűri ezek közül kiválasztotta a húsz legértékesebbet, s most ismét olvasóinkra bízzuk a választást: mi legyen a megye csodája?

Eredeti helyén

Az Észak-Tiszántúl egyetlen, eredeti helyén megőrzött szárazmalma az Árpád és a Kossuth utca találkozásánál kialakult téren áll. A tölgyzsindellyel fedett malom szerkezetileg két jól elkülöníthető részre oszlik: kerengő sátor (vagy keringő) és a malomház. A kerengősátort 12 vastag tölgyfa oszlop és az erre helyezett 12 szögű, gúla alakú sátortető képzi.

A kerengősátor alsó átmérője 14 méter. A szárazmalom másik nagyon fontos eleme a favázas malomház, amelyet a régi mintájára zsilipelt deszkafából készítettek és kontyolt nyeregtetővel láttak el. Az 1930-as években az épületet átépítették: a keringő korhadt zsindelytetejét bádoggal átfedték, a gépészeti berendezést eltávolították, a kerengősátor oszlopközeit vályoggal befalazták.

Az 1950-es években még a malomházat is lebontották. A mai alakját az 1980-as helyreállítás során nyerte el, amikor az eredeti malom mintájára visszaállították a malomházat, és a tölgyzsindellyel fedték le az egész malom-komplexumot. A malomház bejárata mellett egy faragott kis fapad áll. A szárazmalom kifogástalan állapotban van és rendezett képet mutat.

KM


[related-post post_id="3992811"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában