Helyi közélet

2018.10.27. 18:17

Kezességet vállalni veszélyes

Nyíregyháza - A kockázatok ellenére a kezességvállalás nagyon elterjedt, noha könnyen tönkreteheti a jó kapcsolatokat.

Nyíregyháza - A kockázatok ellenére a kezességvállalás nagyon elterjedt, noha könnyen tönkreteheti a jó kapcsolatokat.

A pénzintézetek egyes kölcsönügyleteknél a lakossági ügyfelek esetében kezességvállaláshoz is kötik a kölcsön folyósítását. A kezességet vállalók gyakorta nincsenek tisztában azzal, hogy valójában milyen kockázatot vállaltak. Kezességvállalásra rendszerint a hitelfelvevők kérnek meg valakit – mintegy szívességként. Ez biztosítékot jelent a banknak arra az esetre, ha az adós nem fizetné a hitelt. A kezesek általában családtagok, barátok, akiket bizalmi alapon kérnek fel.

A kezes csak azért az adósságért felel, amelyre a szerződés aláírásával vállalkozott." Sterné dr. Deák Andrea

A legfontosabb kérdésekre Sterné dr. Deák Andrea, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivőjétől kaptunk válaszokat.

Milyen fajtái vannak a kezességnek?

A két legismertebb fajtája a sortartó kezesség, illetve a készfizető kezesség. A sortartó kezesség a kedvezőbb, ugyanis ebben az esetben a kezes mindaddig megtagadhatja a teljesítést, ameddig a bank nem igazolja, hogy a követelést megkísérelte behajtani az adóssal szemben, de az nem vezetett eredményre. A készfizető kezest ugyanakkor ez a kifogás nem illeti meg, azaz a készfizető kezesség kockázatosabb vállalást jelent. Vagyis, ha az adós nem fizet, a bank azonnal követelheti a hiteltörlesztés teljesítését a készfizető kezestől.

Melyik a gyakoribb?

A pénzintézetek a hitelek, személyi kölcsönök esetében általában a készfizető kezességhez ragaszkodnak. Sajnos, a kezesek jelentős része nem olvassa el a szerződést, és nincs tisztában azzal, hogy a készfizető kezesség elvállalásával – amennyiben az adós bármilyen okból nem fizet – ugyanúgy kell törlesztenie, mintha maga is adós volna, vagyis nem várhatja meg, hogy a hitelező először az adóson kezdje a behajtást.

A kezességvállalásnak mindaddig nincs is nagy jelentősége, amíg az adós szerződésszerűen fizeti a törlesztőrészleteket. A gond akkor kezdődik, amikor már hátralékot halmoz fel. Fontos ilyenkor tudni, hogy a kezes csak azért az adósságért felel, amelyre a szerződés aláírásával vállalkozott. Nagyon lényeges tehát, hogy mielőtt aláírjuk a kezesi szerződést, amit kötelező írásba foglalni, olvassuk át, ugyanis minden esetben alapos megfontolást igényel egy ilyen szerződés aláírása. Ha valaki kezességet vállal, tudnia kell azt is, hogy a bank köteles értesíteni a kezest arról, ha az adós nem megfelelően törleszti a hitelt. Ezért nagyon fontos, hogy ne vegyük félvállról a bankoktól érkező levélküldeményeket.

Abban az esetben, ha a kezes teljes egészében kifizeti az adóst terhelő tartozást, természetesen követelheti ezen összeg megtérítését az adóstól, ami sokszor pereskedéshez vezet.

Szabadulhat a kezes a fizetési kötelezettség alól?

Igen, például ha az adós kifizeti a tartozását a banknak. De akkor is szabadulhat, ha a bank és az adós között megkötött szerződés érvénytelen, illetve, ha a hitelező elengedi az adós tartozását, akkor a kezesnek sem kell fizetnie. A kockázatok ellenére a kezességvállalás nagyon elterjedt, noha könnyen tönkreteheti a jó kapcsolatokat, arról nem is beszélve, hogy a kezesnek hosszú évekre nyúló anyagi nehézséget okozhat.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában