Helyi közélet

2018.10.08. 13:37

Konyhánkat és városunkat is dicsérték az iserlohniak

Nyíregyháza - A német diákok a Nyíregyházán töltött egy hét során megismerkednek a régió nevezetességeivel.

Nyíregyháza - A német diákok a Nyíregyházán töltött egy hét során megismerkednek a régió nevezetességeivel.

Iserlohni középiskolások látogattak a városházára hétfőn. A polgármesteri hivatal Krúdy termében dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere köszöntötte a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium testvériskolájából érkezett 22 diákot és 2 pedagógust.

– Nyíregyháza testvérvárosában, a németországi Iserlohnban lévő Märkisches Gymnasium 1990 óta, vagyis maholnap három évtizede áll kapcsolatban a Kölcsey gimnáziummal. Az elmúlt 28 évben több száz diák vett részt a cserekapcsolatban, az idén – október 5-13. között – a német diákok az itt töltött egy hét alatt a város és a régió nevezetességeivel ismerkednek meg, ellátogatnak a LEGO nyíregyházi gyárába és a ContiTech Magyarország Kft-hez is. Mindemellett tanítási órákon vesznek részt a gimnáziumban, kirándulnak Debrecenbe, a Hortobágyra és Egerbe is – taglalta a megyeszékhely turisztikai szépségeit, büszkeségeit bemutató kisfilm levetítése után dr. Ulrich Attila.

Az alpolgármester kiemelte: Nyíregyháza fiatal, fejlődő, feltörekvő város, amely erős ipari, gazdasági bázissal, világhírű állatparkkal, a vidéki Magyarország legnagyobb falumúzeumával és fejlett fürdőkultúrával büszkélkedhet. – Az önkormányzat szívén viseli a helyi fiatalság sorsát is, ezért 38 civil szervezet részvételével ifjúsági kerekasztalt működtet, párbeszéddel, közösen keresve megoldást a felmerülő problémákra.

Más az iskolarendszer

– Az iserlohni vendégeink voltaképpen a Kölcsey gimnázium tanulóinak júniusi látogatását viszonozzák. A látogatások célja – a nyelvgyakorláson túl – a másik ország kultúrájának, iskolarendszerének, jellegzetességeinek megismerése. Így tettünk mi is az idén nyáron, s azt tapasztaltuk, ott nyolcosztályos gimnáziumi rendszerben tanulnak a diákok, az általános tantárgyak hasonlóak a miénkhez, a választható idegen nyelvek sorában pedig feltűnően népszerű a körükben a latin – mesélte Márk Attila Olivér, a vendéglátó Kölcsey gimnázium igazgatója.

A Nyíregyházán vendégeskedő iserlohni középiskolások valamennyien arról számoltak be, hogy kíváncsian ízlelgetik a magyar konyhát, a húsleves, a töltött káposzta és a libasült egyaránt elnyerte a tetszésüket. Hétvégén Tokajban jártak a borfesztiválon, illetve a sátoraljaújhelyi játékparkban „kalandoztak”.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában