Helyi közélet

2018.10.16. 14:57

Megyénk 7 csodája: véget ért játékunk

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A vállaji római katolikus templomra érkezett a legtöbb szavazat.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A vállaji római katolikus templomra érkezett a legtöbb szavazat.

Csodák léteznek, és nem is kell messzire menni, hogy megtaláljuk, meglássuk őket. Itt vannak közvetlen közelünkben, s jobb esetben tudjuk, megcsodáljuk, rosszabb esetben tudomásunk sincs róluk, vagy megszokással szemléljük ezeket.

Templomok, tájegységek

Merthogy nem csak a nagyvilág, de legszűkebb környezetünk is számos csodát rejt, legyen az egy épület, műalkotás, valamilyen épített örökség vagy természeti jelenség. Ebből kiindulva hirdettük meg játékunkat a nyár közepén, hogy olvasóink segítségével megtaláljuk Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hét csodáját.

Azért, hogy a lista minél teljesebb legyen, olvasóink javaslatait is vártuk. Első körben szerkesztőségünk javaslatot tett megyénk hét csodájára, de kíváncsiak voltunk az önök véleményére is, hogy szerintük melyek azok a természeti vagy épített értékek, örökségek, műemlékek vagy műemlékegyüttesek, egységes településrészek, tájegységek vagy egyedi, exkluzív látványosságok, amelyek érdemesek erre a címre. A jelöléseket vártuk szelvényen, de a Szabolcs Online-on és a Digitális Kelet oldalán is küldhettek javaslatokat. Olvasóink rövid idő alatt megkedvelték a játékot és nagyon sok javaslat érkezett templomokra, tájegységekre, vagy éppen egy-egy gyönyörű természeti csodára.

Másfél ezer szavazat

A beérkezett ajánlatok közül egy öttagú szakmai zsűri választotta ki a húsz legértékesebbet: a tiszadobi Andrássy-kastélyt, a túristvándi vízimalmot, a nyíregyházi evangélikus nagytemplomot, a cégénydányádi platánfát, a vállaji római katolikus templomot, a tákosi református templomot, a csarodai református templomot, a vámosatyai református templomot és haranglábat, a szatmárcsekei kopjafás temetőt, a nyírbátori minorita templomot, a tarpai szárazmalmot, a tiszakóródi Nagy-bukót, a Holt-Szamost, a beregi keresztszemes kézimunkákat, a Sóstói Múzeumfalut, a Kis-Túr és a Tisza találkozását, a máriapócsi görögkatolikus kegytemplomot, a lónyai református templomot és fa haranglábat, a bátorligeti őslápot és a Nyíregyházi Állatparkot.

Olvasóink október 13-áig már csak ezekre szavazhattak, az értékekre több mint 1500 voks érkezett. Összesítettük ezeket és kiderült: a legtöbben a vállaji római katolikus templomra szavaztak, a második helyen a tiszadobi Andrássy-kastély, a harmadikon a máriapócsi görögkatolikus kegytemplom végzett, megelőzve a Nyíregyházi Állatparkot, a túristvándi vízimalmot, a szatmárcsekei kopjafás temetőt és a nyírbátori minorita templomot.

A játékunk ezzel véget ért. Köszönjük a javaslatokat, a szavazatokat, és hogy olyan értékekre is ráirányítottak a figyelmet, amelyeket e játék nélkül csak kevesen ismertek.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában