Helyi közélet

2018.10.25. 12:36

Modern műszerek segítik a munkát

Nyíregyháza - A berendezések könnyebbé teszik a vizsgálatokat és növelik a lakosság biztonságát.

Nyíregyháza - A berendezések könnyebbé teszik a vizsgálatokat és növelik a lakosság biztonságát.

Kézi hőkamera, lézeres távolságmérő, zajszintmérő műszer, talaj-mintavételi fúrógép, elektromos hűtőtáska, gázszivárgást érzékelő műszer, drón, sütőolaj-minőség ellenőrző műszer. Többek között ezekből a korszerű technikai eszközökből rögtönzött kiállítás fogadta csütörtök délelőtt Nyíregyházán a megyeházán megyénk járási hivatalainak vezetőit, a megyei kormányhivatal különböző főosztályainak a képviselőit, a média munkatársait.

A meghívott vendégeknek Román István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kormánymegbízottja árulta el, hogy milyen célt is szolgálnak ezek a modern berendezések. Mint elmondta, egy európai uniós pályázatnak köszönhetően közel húszmillió forintból 122 darab műszerrel gazdagodott a megyei kormányhivatal, s ezeket a gépeket és eszközöket a járási hivatalok és a főosztályok munkatársai használhatják majd a munkájuk során a mindennapi életben.

– Olyan eszközökről van szó, amelyek segítik a kormányhivatal dolgozóinak munkáját, ugyanakkor szolgálják Szabolcs-Szatmár-Bereg megye lakosságának biztonságát – hangsúlyozta a kormánymegbízott. – A műszerek segítséget nyújtanak ahhoz, hogy az intézmények, a vállalkozások a jogszabályi keretek között működhessenek. A berendezéseket a legjobban a járási hivatalok és a főosztályok tudják kihasználni, s a hatékonyság érdekében a megyei kormányhivatal huszonnégy munkatársa tanfolyamon tanulta meg a berendezések kezelését.

Román István jelképesen néhány berendezést át is adott járási hivatalok és főosztályok vezetőinek. S hogy mi mindenre használhatóak ezek a műszerek? A drónok például segítik a nehezen megközelíthető terepek felmérését, a mezőgazdaság és az erdészet kárainak megállapítását belvíz és jégeső esetén. Az elektromos hűtőtáska jó szolgálatot nyújt oltóanyag, ételminta, vízminta szállításakor. A gázszivárgást kereső műszer megbízhatóan felismeri a metán-, a propán- és a hidrogéngázt a légtérben. A gázkoncentráció mértéke oszlopdiagramként jelenik meg a kijelzőn, magas gázkoncentráció esetén hang és fényriasztással figyelmeztet a veszélyre.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában