Helyi közélet

2018.10.22. 11:12

Nagyító alá vették az autó(so)kat Nyíregyházán

Nyíregyháza - A hagyományokhoz híven, újra megszervezte a megyei rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága a járművezetők őszi-téli átállását segítő akcióját a Nyír Pláza parkolójában szombaton. A szolgáltatás- és programpaletta minden korábbinál sokrétűbb volt.

Nyíregyháza - A hagyományokhoz híven, újra megszervezte a megyei rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága a járművezetők őszi-téli átállását segítő akcióját a Nyír Pláza parkolójában szombaton. A szolgáltatás- és programpaletta minden korábbinál sokrétűbb volt.

Immár hagyományosan, az idén is megrendezte a megyei rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága a járművezetők őszi-téli átállását segítő akcióját a Nyír Pláza bevásárlóközpont parkolójában. Szombaton 10 órától autók sokasága állt sorba a rendőrségi mobil ellenőrző ponton, hogy képet, vagyis információt kapjon a szakemberektől a gépkocsija műszaki állapotáról, így például a folyadékszintekről, a gumiabroncsok, fékek, világítóberendezések „hogylétéről”.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság munkatársai mellett a rendőrök is tették a dolgukat: ellenőrizték a járművezetők és a jármű okmányait, azok érvényességét, a biciklivel érkezőknek pedig lehetőséget nyújtottak a kerékpárjuk regisztrálására a BikeSafe programban. A kicsiket motor-szimulátor és színező, kirakójátékok várták a délutánig tartó, ingyenes programon.

Biztonságban a család

– Nagyon jó ötletnek tartom, hogy a megyei rendőr-főkapitányság minden ősszel és tavasszal rendez ilyen ingyenes autóátvizsgálási akciót. Több ezer forintos kiadástól kímélik meg ezzel azokat a hozzám hasonló járművezetőket, akik szeretik rendben tudni a gépkocsijukat úgy műszakilag, mint esztétikailag – mondta el érdeklődésünkre Ignácz Sándor. A kétgyermekes családapa elárulta: nem számít kellemetlen meglepetésre, mivel rendszeresen karbantartja a családi autóként funkcionáló Opel kombiját.

– Gyakran utazom ide-oda a gyermekeimmel és a nejemmel, az ő biztonságuk miatt is fontos, hogy minden előbukkanó hibát vagy hiányosságot gyorsan orvosoljak. Lassan ideje előkészíteni a téli ablakmosó folyadékot és a „hópelyhes” gumiszettet, mert ha így folytatódik a lehűlés, hamar meglephetnek minket a mínuszok – tette hozzá Ignácz Sándor.

Jóval kevesebb hiányosságot, műszaki problémát találtak a hatóság munkatársai a járműveknél a szombati, őszi-téli átállást segítő akció során, mint a korábbi időszakban – tudtuk meg Szikszai Tihamér alezredestől. A megyei baleset-megelőzési bizottság titkára azt is elárulta: ezúttal minden korábbinál több kiegészítő programmal, plusz szolgáltatással várták a kicsiket és a nagyokat.

Helybe jött az okmányiroda

– A gyerekek örömmel tesztelték tudásukat a motor-szimulátoron, a legkisebbek színeztek, kirakóztak. A Magyar Vöröskereszt megyei szervezete a különféle, vezetést befolyásoló egészségügyi kockázatokat igyekezett kiszűrni, vérnyomást és vércukorszintet mértek a felnőtteknél, valamint elsősegélynyújtási ismereteket adtak.

– Magunkkal hoztunk egy teszt-abroncsot és egy ütközésszimulátort is. Előbbin a hólánc felrakását gyakorolhatták az autósok, hiszen könnyebb ezt most begyakorolni, mint télen, fagyott ujjakkal bajlódni. Az ütközésszimulátorral a biztonsági öv használatának fontosságára kívántuk felhívni a figyelmet. A mobil kormányablakbusz pedig okmányirodai szolgáltatásokkal várta az ügyfeleket, amit szintén nagyra értékeltek a járművezetők – összegzett az alezredes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában